WPB,6000,saas-samenwerken
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Yammer: een privaat sociaal netwerk binnen het bedrijf
Review Yammer: een privaat sociaal netwerk binnen het bedrijf
Eindoordeel
Sterren: 4.5
Functionaliteiten
Sterren: 4
Gebruikersgemak
Sterren: 4_half
Data & Beveiliging
Sterren: 5
Kosten
Sterren: 3
Met Yammer is het mogelijk om een sociaal netwerk zoals Facebook en Twitter te maken binnen een bedrijf. De online software is zo gemaakt dat alle communicatie alleen zichtbaar is voor werknemers. De interface en functionaliteiten lijken veel op die van Facebook, maar kent ook een aantal handige collaboration tools.

Iedere werknemer kan een privaat netwerk starten met het e-mailadres van het bedrijf. Binnen het sociale netwerk is het vervolgens (standaard) alleen mogelijk om een netwerk te vormen met andere Yammer-gebruikers die zich hebben aangemeld met hetzelfde e-mail domein.

Functionaliteiten online sociaal netwerk Yammer

Net als bij Facebook en Twitter staat de timeline centraal in Yammer. De online software stelt de vraag: What are you working on? Maar in tegenstelling tot Twitters 140 karakters, kunnen binnen Yammer lange berichten worden gepost met verschillende bijlages. Het bericht is vervolgens zichtbaar voor iedereen in het Yammer-bedrijfsnetwerk.

Een bericht in Yammer kan naast tekst ook de volgende bijlages bevatten:
  • Bestanden die andere gebruikers kunnen downloaden.
  • Afbeeldingen welke direct als thumbnail zichtbaar zijn op de timeline.
  • Link naar een website.
  • Poll waar andere gebruikers op kunnen stemmen.
  • Uitnodiging voor een event.
  • Crocodoc: een Word, Powerpoint of PDF-bestand welke wordt geüpload naar de SaaS van Crocodoc. Deze online collaboration software maakt het mogelijk om online notities te maken op documenten.
Via de interface van Yammer kan ook een overzicht worden getoond van bijvoorbeeld alle polls, bestanden en bijeenkomsten.Groepen en topics in Yammer

Om berichten niet kwijt te raken in de stroom van informatie binnen het Yammer-netwerk, kunnen gebruikers tags toevoegen. In Yammer heten dat topics. Vervolgens kan er op topic worden gezocht en worden alle berichten over dit onderwerp getoond.

Een andere manier om het overzicht te bewaren in Yammer is het gebruik van groepen. Iedere gebruiker kan een sub-netwerk maken met een groep werknemers. Afhankelijk van de instellingen kunnen andere gebruikers lid worden en zijn de berichten wel of niet zichtbaar voor iedereen.

Gebruikersgemak van de online software

De interface van Yammer is erg strak en overzichtelijk. De online software lijkt veel op die van Facebook, waardoor veel gebruikers zo met de online software aan de slag kunnen.

De originele taal van Yammer is Engels, maar momenteel wordt door vrijwilligers gewerkt aan andere talen voor de online software. De Nederlandse vertaling is al ver gevorderd, maar zo nu en dan komt er ergens nog een Engelse melding langs, zo blijkt tijdens de test.

Beveiliging van de SaaS

Yammer zorgt er voor dat alleen mensen met eenzelfde e-mail domeinnaam contact met elkaar kunnen hebben. Om te registreren en lid te worden van een bepaald netwerk is dus een bedrijfs-e-mail nodig. Gebruikers kunnen op ieder moment aan een lid vragen om hun Yammer-account te herbevestigen via een link in de bedrijfsinbox. Op die manier kunnen oud-werknemers worden verwijderd uit het Yammer-netwerk.

Daarnaast biedt de online software ook nog de mogelijkheid om extra beveiliging toe te voegen, afhankelijk van het abonnement. Zo is het mogelijk om secure sessions af te dwingen of een specifiek wachtwoord policy toe te passen. Ook kan worden ingesteld dat de SaaS alleen toegankelijk is vanuit een bepaalde IP-range uit het VPN van het bedrijf.

De online software maakt standaard gebruik van een beveiligde (https) verbinding.

Data in Yammer

Alle data die in het Yammer-netwerk wordt geplaatst is of van de gebruiker, of van het bedrijf. Dit laatste is het geval als een onderneming een netwerk claimt door een abonnement af te sluiten. Yammer claimt nooit het recht op de data binnen het Yammer-bedrijfsnetwerk.

Wanneer er wordt gekozen voor het duurdere abonnement (5 dollar per gebruiker, per maand) is het ook mogelijk om alle data uit de online software te exporteren.

Social network met Yammer: de kosten

Gebruik van Software as a Service Yammer is gratis voor een ongelimiteerd aantal gebruikers in een netwerk. Wanneer een onderneming meer controle over het netwerk wil en het sociale netwerk een eigen look and feel wil geven, kan een business network worden afgesloten voor 5 dollar per gebruiker, per maand. Met dit abonnement is het ook mogelijk om Yammer te koppelen aan Microsoft Sharepoint en alle data te exporteren.

Op de website van Yammer staat een overzicht van alle mogelijkheden van de online software afhankelijk van het abonnement.

Eindoordeel online software Yammer

Yammer is een interessante online tool voor (middel)grote bedrijven die werknemers met elkaar willen laten communiceren (lees hier over Yammer in de praktijk). Het biedt de privacy die communicatie via Twitter en Facebook niet heeft.

Het opzetten van een sociaal netwerk kan door iedere werknemer met een bedrijfs-e-mail gedaan worden, maar kan ook van top-down worden geregeld. Ondernemingen die graag controle houden over het reilen en zeilen op het sociale netwerk doen er verstandig aan om een betaald account te nemen bij Yammer.


TagsTags: samenwerken, collaboration, twitter, facebook, sociale netwerken, yammer, communicatie
Emiel

Over Emiel :


Emiel (1984) is een freelance multimedia journalist. Hij heeft een achtergrond in de ICT en schrijft regelmatig over digitale ontwikkelingen voor websites en magazines.Laatste Reviews: Samenwerken

Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen
  Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten
Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda
  Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Samenwerken
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Samenwerken

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

samenwerken, collaboration, twitter, facebook, sociale netwerken, yammer, communicatie


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel