WPB,28012,saas-samenwerken
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Projectplace: online beheer van complexe projecten
Review Projectplace: online beheer van complexe projecten
Eindoordeel
Sterren: 4
Functionaliteiten
Sterren: 4_half
Gebruikersgemak
Sterren: 3
Data & Beveiliging
Sterren: 4
Kosten
Sterren: 3
Het Zweedse Projectplace heeft alles in huis om grote en complexe projecten in goede banen te leiden: gantt-grafieken, kanbanborden, documentenbeheer, tijdregistratie en een systeem om medewerkers met elkaar te laten communiceren. Projectplace is er hierbij in geslaagd om al die functies netjes met elkaar te laten samenwerken.

De online software wil een e-mailadres, naam, bedrijf, telefoonnummer en zelf bedacht wachtwoord weten. Creditcardgegevens hoeven in dit stadium nog niet te worden afgegeven. Het formulier kan echter met Chrome voor de Macintosh niet worden verzonden. Dat lukt pas met Firefox.

Het is overigens de enige hobbel. Projectplace verstuurt vrijwel onmiddellijk een mail met daarin een link om de proefaccount te activeren. Projectplace maakt automatisch een account aan, compleet met content. Dat is in dit uitgebreide product geen overbodige luxe, maar een aangename manier om de functies en de werking ervan te leren kennen.

Projectplace blijkt uitgebreid pakket voor projectmanagement

De Zweden pakken de bouw en verdere ontwikkeling van deze clouddienst bijzonder grondig aan. De software is al bijzonder uitgebreid, maar er zijn plannen genoeg om Projectplace te perfectioneren en uit te breiden met nieuwe functies. Op de speciaal daarvoor in het leven geroepen pagina is te lezen wat gebruikers aan nieuwe ontwikkelingen mogen verwachten en wanneer. Een korte analyse van deze informatie leert dat de komende tijd integratie van Projectplace met de social media één van de speerpunten is. Niet uit frivoliteit, maar vanuit de filosofie dat communicatie essentieel is bij grote projecten en dat social media daar heel goed bij kunnen helpen. De belangrijkste nu aanwezige functionaliteiten van Projectplace zijn:
  • Gantt-grafieken. Eén van de belangrijkste pijlers van Projectplace wordt gevormd door de gantt-grafieken, die alles bevatten wat projectmanagers en -medewerkers daarvan mogen verwachten. Centraal staan de taken op de tijdlijn. Deze zijn door middel van kleuren onder te verdelen in taakgroepen. Uiteraard ontbreken de 'diamantjes' niet die aangeven waar de afhankelijkheden van taken liggen. Aan de linkerkant van de gantt-fabriek staat een lijst met lopende en komende taken en aan de rechterkant van de grafiek verschijnen de details van een taak als deze in de gantt-grafiek is geselecteerd. Hier staat de einddatum in, kan de taakgroep worden aangegeven en leveren projectmedewerkers commentaar over de taak. De volledige geschiedenis van commentaren en eventuele wijzigingen in de taak zijn hier te lezen.
review_projectplace_gantt
  • Kanban-borden. Ook de kanbanborden vormen een belangrijk onderdeel van deze online software. De borden zijn eenvoudig te koppelen aan de (deel)projecten die op de gantt-grafiek staan. De taken op de borden zijn op hun beurt te koppelen aan de taken in de gantt-grafiek. De proefversie deelde de borden in volgens de kolommen 'gepland', 'mee bezig', 'test' en 'afgewerkt'. Andere indelingen zijn mogelijk. Op de kaartjes is te zien wie de 'eigenaar' van de taak is, wanneer de taak klaar moet zijn, of deze aan een taak in de gantt-chart is gekoppeld, de ingeschatte hoeveelheid tijd die de taak in beslag neemt en het aantal reacties. Als in het kanbanbord een kaart is geselecteerd, verschijnt aan de rechterkant een venster met daarin dezelfde informatie, maar dan uitgebreider. Projectmedewerkers leveren in dit venster ook commentaar op de taak. Hier zijn alle reacties en eventuele wijzigingen van de taak te lezen. Handig is de mogelijkheid om direct vanuit het kaartje naar de daaraan gekoppelde taak in de gantt-grafiek te springen.
review_projectplace_kanbanborden
  • Documentenbeheer. Projectplace heeft een flexibel systeem om documenten online te beheren. De hiërarchie van mappen en documenten laat Projectplace over aan de projectmanagers, zodat deze de documenten kunnen indelen volgens de structuur van het project. Van iedere map is vast te leggen wie er toegang tot heeft en wat de rechten daarbij zijn: alleen lezen of ook schrijven. Bestanden zijn eenvoudig te delen via e-mail en Projectplace maakt indien gewenst een snelkoppeling naar het bestand. Iedereen die toegang heeft tot het bestand, mag commentaar leveren. Als het bestand is geselecteerd, zijn alle reacties en eventuele wijzigingen te lezen in een apart venster aan de rechterkant. Handig is een knop om terug te gaan naar een oudere versie van het bestand. Minder handig is dat documenten niet in Projectplace zijn in te zien, maar gedownload moeten worden. Integratie met bijvoorbeeld Google Docs zou een uitkomst zijn.
review_projectplace_documentenbeheer
  • Tijdregistratie. Eenvoudige functie om uren te schrijven voor de taken die in de gantt-grafiek staan. Standaard toont Projectplace de uren van de actuele week. Wie eerder gewerkte uren wil schrijven, moet de datum selecteren op een kalender. Rapporten maken is er niet bij, maar de gegevens zijn wel te exporteren als Excel-bestand.
review_projectplace_tijdregistratie
  • Personen. Alle projectmedewerkers en andere belanghebbenden zijn in te delen in groepen en van iedere groep zijn de rechten op kanbanborden, bestanden, deelnemers (informatie en rechten wijzigen), contacten (opdrachtgevers, leveranciers, enzovoort) en de prullenmand vast te leggen. Ook het is mogelijk om personen een mail of een sms te sturen vanuit dit gedeelte van Projectplace.
review_projectplace_personen
  • Communicatie. Projectplace biedt medewerkers in alle onderdelen de mogelijkheid te communiceren over het project. Het belang van communicatie voor een project benadrukt deze online software door naast alle hiervoor genoemde opties een belangrijk gedeelte van de startpagina te reserveren voor communicatie. Projectmedewerkers hebben hier de mogelijkheid om elkaar berichten te sturen, compleet met bijlagen, hashtags, url's en zelfs emoticons. Groepen en/of individuen worden eenvoudig aangeroepen door een '@' gevolgd door de naam van de groep of persoon in het bericht te zetten. De hashtags zijn handig om berichten met hetzelfde onderwerp te groeperen.
review_projectplace_communicatie
  • Mobiele app. Projectplace is beschikbaar voor iOS en Android. Laatstgenoemde versie blijkt na een korte test beperkt en eigenlijk alleen maar geschikt om de voortgang van taken in de gaten te houden en berichten te sturen. De geteste iPad-versie is een heel stuk completer. Daar is het bijvoorbeeld ook mogelijk om kanbanborden te wijzigen, taken op die borden toe te voegen of te verplaatsen, enzovoort. Alle aanpassingen zijn direct zichtbaar in de online versie van Projectplace.
review_projectplace_ipad

Gebruiksgemak Projectplace voldoende

Het kost waarschijnlijk heel wat uren om zo uitgebreide software als Projectplace helemaal onder de knie te krijgen. Toch hebben de makers veel aan de gebruikersvriendelijkheid gedaan. Het al gedeeltelijk vullen met content zorgt ervoor dat gebruikers de werking sneller leren kennen. Op cruciale punten staan instructievideo's klaar om gebruikers bij te staan. Ook is er een uitgebreide online supportafdeling met veel gestelde vragen en de mogelijkheid om zelf een vraag te stellen. De interface had wat 'rustiger' gemogen, al zit het prettig werken niet echt in de weg.

Projectplace moet nog wel even aandacht besteden aan het wijzigen van de basisgegevens van een project, zoals de projectnaam bijvoorbeeld. Wijzigen van de algemene naam 'Mijn Project' in 'Website vanFreydach' kostte bijvoorbeeld minuten lang zoekwerk. Daar staat weer tegenover dat de gantt-chart en kanbanborden zo gebouwd zijn dat iedereen er direct mee aan de slag kan. De conclusie na enkele dagen intensief testen is dan ook dat de gebruikersvriendelijkheid voor een zo uitgebreid pakket als dit voldoende is.

Hoe veilig zijn mijn gegevens bij Projectplace?

Alle communicatie met de server van Projectplace verloopt via een beveiligde SSL-verbinding, ook als men nog niet is ingelogd. De servers staan in Zweden en dus zijn de privacywetten van de Europese Unie van toepassing op de bescherming van uw data. Projectplace maakt gebruik van de diensten van het Zweedse bedrijf Qbranche, een dienstverlener met veel aandacht voor beveiliging en back-up van data en een uptime van 99,97%.

Wat kost deze online software voor projectbeheer?

Projectplace is in drie varianten verkrijgbaar. 'Team' biedt alle hiervoor genoemde functies voor één project, plus training voor alle gebruikers van Projectplace, integratie met andere software door middel van een API en de mogelijkheid om sjablonen te maken van projecten. Hiermee is het mogelijk om een bepaalde werkwijze vast te leggen en een nieuw project met één druk op de knop op te zetten. 'Team' kost € 21,50 per projectmedewerker per maand. Projectplace is ook in nog uitgebreidere versies verkrijgbaar. De prijs hiervan is op aanvraag verkrijgbaar.

Eindoordeel Projectplace

Het Zweedse Projectplace laat er geen enkele twijfel over bestaan voor wie deze online software is bedoeld: mensen die complexe tot zeer complexe projecten moeten beheren. Dat is dus niet alleen voor grote bedrijven interessant, maar ook voor kleinere organisaties die een ingewikkeld project moeten doen. Projectplace is bijzonder uitgebreid en biedt veel functies voor het optimaal beheren van projecten. De gebruikersvriendelijkheid is voldoende. Wil een bedrijf optimaal gebruikmaken van Projectplace, dan moet het iedereen die aan het project meewerkt, toegang tot deze Software as a Service (SaaS) verlenen. Dat kan de prijs aardig snel opdrijven. Het bedrijf of de organisatie moet de afweging maken of dit opweegt tegen de onweerlegbare voordelen van Projectplace.


TagsTags: samenwerken, projectmanagement, tijdschrijven, online projectmanagement, projectplace, online collaboration, documentenbeheer
Robert Hertogs

Over Robert Hertogs:


Robert Hertogs is eigenaar van 2function en specialist in WordPress en functioneel ontwerp van websites. Robert is technisch bedrijfskundige, heeft een redactionele achtergrond en blogt over internet, technologie, software en webapps.Laatste Reviews: Samenwerken

Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen
  Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten
Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda
  Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Samenwerken
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Samenwerken

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

samenwerken, projectmanagement, online collaboration, tijdschrijven, documentenbeheer, online projectmanagement, projectplace


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel