WPB,14037,saas-samenwerken
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review: Online software Liferay brengt portals onder handbereik
Review: Online software Liferay brengt portals onder handbereik
Eindoordeel
Sterren: 5
Functionaliteiten
Sterren: 5
Gebruikersgemak
Sterren: 4
Data & Beveiliging
Sterren: 5
Kosten
Sterren: 5
De portal software Liferay is een omgeving waarop gebruikers kunnen inloggen om vervolgens te werken met een variëteit aan toepassingen. Gebruikers delen documenten, foto's en software en attenderen elkaar middels agenda, forum, blog, wiki, messaging, webmail en social media. Het is een soort virtueel kantoor van het (project) team met social media integratie. De online software is vooral handig voor zelfstandigen die op locatie werken en deel uitmaken van een professioneel netwerk.

De gratis Community Edition is te vinden op de downloadpagina van Liferay. Liferay vraagt om naam, geboortedatum, email en gebruikersnaam. De bevestigingsmail wordt direct verstuurd. Geïnteresseerden in de betaalde Enterprise Edition vullen het webformulier met informatie over de aanvrager en onderneming in. Liferay stuurt direct een XML bestand dat in de juiste folder van de geïnstalleerde Liferay software geplaatst moet worden.

Het opzetten van de software op een server is een eenmalige taak. De installatie-instructies en documentatie hiervoor zijn Engelstalig. Gebruikers die nog geen relationele database gebruiken, moeten er één installeren. Het koppelen van de database aan Liferay wordt stapsgewijs beschreven in een handleiding. Voor niet-technici is dit het grootste obstakel om Liferay in de lucht te krijgen.

Wat kan er met Liferay?

De software is een webplatform waarmee de volgende taken verricht kunnen worden:
  • Online content en document management
  • Publiceren van (web)sites op internet of intranet
  • Samenwerken en workflow management
  • Onderhoud van social networks (Facebook, MySpace en Twitter)
  • Statistieken met informatie over het aantal views en de waardering
Liferay Dashboard

Makkelijk een bedrijfsportal opzetten

Met deze Software as a Service (SaaS) is het bouwen van een moderne website ook voor niet-technisch geschoolden niet erg moeilijk. Liferay biedt namelijk sjablonen voor veelgebruikte webapplicaties zoals fora, blogs en wiki. Hierin kunnen het bedrijfslogo en de huisstijl van de onderneming opgenomen worden. De Liferay werkomgeving kan in meer dan 30 talen, waaronder het Nederlands, ingesteld worden voor makkelijke samenwerking binnen internationale projecten.

Liferay biedt veel ondersteuning via haar website, maar de meeste documentatie, video, wiki, fora en blogs zijn in het Engels. Gebruikers van de gratis Community Edition hebben geen recht op ondersteuning van het bedrijf Liferay, maar online is veel hulp te vinden. Gebruikers van de betaalde Enterprise Edition hebben recht op 24/7 ondersteuning.

Data en beveiliging van de online software

Uptime en backup-procedures van deze online collaboratie software vallen volgens Liferay onder de verantwoordelijkheid van de serverbeheerder. Liferay beschikt over goede import- en exportmogelijkheden. De software werkt op alle besturingssystemen (Windows, MacOS X, Linux, Unix). Informatie over de koppelingen met andere systemen is te vinden in de technische specificaties. De online gedeelde content en applicaties zijn bereikbaar via SSO beveiliging. Liferay maakt gebruik van encryptietechnologieën zoals DES, MD5, RSA, gelaagde beveiliging en toegangsauthorisatie.

Liferay Controlepaneel

Kosten van de portalsoftware

De Community Edition is gratis en doet eigenlijk niet onder voor de Enterprise Edition. De kosten van het gebruik van de Enterprise Edition zijn afhankelijk van de omvang van de installatie in productieomgeving. Via het Portal Enterprise Edition webformulier kan prijsinformatie opgevraagd worden. Betalende gebruikers krijgen een servicecontract en 24/7 support via internet en telefoon. De evaluatietermijn van de betaalde versie verloopt na 30 dagen, maar binnen die termijn is het niet noodzakelijk om creditcard-informatie te geven.

Eindoordeel online samenwerk software Liferay

De installatie en test van de gratis Community Edition en de commerciële Enterprise Edition verliepen soepel. Het feit dat Liferay open source software is, garandeert veel hulp en online informatie-uitwisseling. Alleen het koppelen van de software aan een bestaande database vraagt enige technische kennis, maar vakspecialisten die er even de tijd voor nemen en bereid zijn Engelstalige documenten te raadplegen komen ook daar wel uit.

IT-ers die voor derden webapplicaties leveren, kunnen veel rendement behalen door deze SaaS aan hun klanten aan te bieden. ZZP'ers en ondernemers die graag actief betrokken zijn bij het onderhoud en toevoegen van content aan hun website, hebben met deze software een zeer gebruikersvriendelijk instrument in handen.


TagsTags: samenwerken, online samenwerken, bestanden delen, filesharing, collaboration, portal software, liferay
Saskia van der Elst

Over Saskia van der Elst:


Saskia is freelance consultant Intelligente Systemen en informatiemanagement en ontwikkelt chat bots. Zij schrijft over haar bevindingen met de nieuwste technologieën op het gebied van Marketing, CRM, Data management en Samenwerkingstools.Laatste Reviews: Samenwerken

Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen
  Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten
Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda
  Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Samenwerken
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Samenwerken

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

samenwerken, online samenwerken, collaboration, bestanden delen, filesharing, portal software, liferay


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel