Post image for Review: Online brainstormen met Mindmeister Mind Mapping

Review: Online brainstormen met Mindmeister Mind Mapping

by Reinier on 2010/09/16

Mindmeister Mindmapping is handige online software om ideeën te visualiseren. Teams kunnen online brainstormen en de online software is ook geschikt voor kleinschalig project management. Mindmeister Mindmapping is eenvoudig en intuïtief in gebruik. Met grote teams kunnen de kosten oplopen.

Mindmapping wordt op scholen, instellingen en bij bedrijven steeds populairder. Met online mindmapping software kan je samen met anderen online brainstormen en overzichten maken over een bepaald onderwerp. Een mindmap bestaat uit één of meerdere online sheets met centraal bijvoorbeeld een idee, probleem of project. Met tekst en plaatjes wordt het onderwerp overzichtelijk gevisualiseerd.

Een online mindmap is zo gemaakt

Een Mindmeister Mindmap start met één centraal basis onderwerp. Dit onderwerp kan vervolgens worden opgesplitst in onderdelen. Ieder onderdeel kan vervolgens weer worden opgesplitst in subonderdelen waardoor er visueel een boomstructuur ontstaat. Met de ‘drag-and-drop‘-functionaliteit worden onderdelen eenvoudig verplaatst. Via de rechtermuisknop of het menu in de zijbalk kunnen items worden toegevoegd en grafische voorkeuren worden ingesteld.

Voorbeeld Mindmeister Mindmap

De beheerder van een Mindmeister Mindmap kan bij iedere deelnemer aangeven of hij een mindmap mag wijzigen of alleen bekijken.

Mindmapping ook geschikt voor online projectmanagement

Software as a Service Mindmeister Mindmapping bevat een aantal functionaliteiten waardoor de online software ook geschikt is om in te zetten voor eenvoudig project management :

  • Taken toewijzen en beheren
  • Bijlages toevoegen zoals documenten
  • Links naar websites plaatsen
  • Notities invoegen

Met de taakfunctie kunnen onderdelen worden voorzien van taken en opdrachten. Deze worden vervolgens toegewezen aan een deelnemer die per e-mail een taakomschrijving met deadline ontvangt. De deelnemer houdt vervolgens zijn progressie in de mindmap bij met een simpele muisklik op een symbool bij het specifieke onderdeel. De beheerder van de mindmap kan in zijn overzichtscherm precies de status van de taken volgen. Hiernaast kunnen aan alle onderdelen documenten, notities en links worden toegevoegd die – net als een taak – via een klikbaar symbool bereikbaar zijn.

Data en beveiliging bij deze SaaS

Een mindmap kan worden uitgeprint en geëxporteerd als afbeelding, documentschets, PDF of in MindManager- en Freemind-formaat, twee veelgebruikte Mindmap programma’s. Een API is beschikbaar voor ontwikkelaars.

Met een betaald account levert Mindmeister een beveiligde (https) verbinding, bij een gratis account is dit niet het geval. Mindmeister stelt naar eigen zeggen geen data beschikbaar aan derden behalve als de ontwikkelaar van een mindmap dat zelf aangeeft. Over bescherming en back-up procedures is niets te vinden op de website behalve dat Mindmeister zich houdt aan Duitse en Europese regelgeving.

Onbeperkt aantal mindmaps vanaf 6 dollar per gebruiker per maand

Bij de gratis versie van online software Mindmeister is samenwerken niet mogelijk en mogen er maximaal 3 mindmaps worden aangemaakt. Een persoonlijk account met onbeperkt aantal mindmaps en een aantal extra functionaliteiten is beschikbaar voor 39 dollar per jaar, maar daar kan ook niet mee worden samen gewerkt.

Met een abonnement dat 6 dollar per maand per gebruiker kost, is samenwerken wel mogelijk. Het aantal mindmaps is onbeperkt. Hiernaast zijn er een aantal extra functies beschikbaar zoals de beveiligde verbinding, live chat, offline kunnen werken en het ontbreken van storende advertenties.

Eindoordeel: Mindmeister is een handige brainstorm tool

Mindmeister Mindmapping is een handige brainstorm tool en een eenvoudige oplossing voor beperkt online projectmanagement. De online software is simpel te bedienen. De beveiliging van de SaaS is bij de betaalde versies goed geregeld, al is het niet duidelijk hoe vaak er back-ups plaatsvinden. De kosten kunnen met grote teams oplopen.

Update: Half augustus 2011 is er een update verschenen van MindMeister met een verbeterde functionaliteit en look and feel. Zie hiervoor het nieuwsbericht.

Comments on this entry are closed.