WPB,28221,saas-samenwerken
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Memofon: handige online software om mindmaps te maken
Review Memofon: handige online software om mindmaps te maken
Eindoordeel
Sterren: 3
Functionaliteiten
Sterren: 2_half
Gebruikersgemak
Sterren: 4
Data & Beveiliging
Sterren: 2_half
Kosten
Sterren: 4
Een eenvoudig maar o zo handig online gereedschap om mindmaps te maken is een goede samenvatting voor Memofon. Met behulp van een gemakkelijk te leren syntax is het tekenen van een mindmap snel voor elkaar. Door mindmaps te linken is het zelfs mogelijk om een online presentatie te maken.

Een account aanmaken is eenvoudig: een e-mailadres opgeven is de eerste stap en de tweede is op de activeringslink klikken die Memofon nieuwe gebruikers vrijwel direct stuurt. Memofon maakt automatisch een account aan, compleet met gebruikersnaam en wachtwoord. De functie van de gebruikersnaam is niet helemaal duidelijk, omdat iedereen met zijn e-mailadres inlogt.

Het belang van het wachtwoord is wel duidelijk en het wachtwoord is ook te wijzigen. Dat dit de enige manier is om te weten te komen met welk wachtwoord je gaat inloggen, vermeldt Memofon niet. Niet uitloggen voordat het standaard wachtwoord is vervangen door iets van eigen smaak dus!

Weinig functies maar krachtig in gebruik

Memofon kent eigenlijk maar één trucje, namelijk het maken van mindmaps. Maar dat voert deze online software wel bijzonder handig uit, compleet met enkele leuke variaties op het thema mindmap. Wie geen behoefte heeft aan de meer uitgebreide functionaliteit van andere programma's om mindmaps te maken, maar even snel de gedachten op een rijtje wil zetten, heeft aan Memofon een fijne partner. De opzet is origineel: de mindmap wordt met behulp van een speciale opmaaktaal gemaakt. De syntax hiervan is relatief eenvoudig, daardoor snel te leren en een beetje te vergelijken met de syntax van Markdown voor online tekstopmaak. De functionaliteiten van Memofon zijn:
  • Mindmaps. De syntax voor het maken van een standaard mindmap omhelst niet veel meer dan het op de juiste volgorde en in de juiste hiërarchie plaatsen van teksten. Het centrale begrip of thema staat in de tekstverwerker helemaal bovenaan met een hashtag ervoor. De direct daaraan gekoppelde begrippen aan de rechterkant staan daar in een lijst met een koppelteken ervoor. Door twee regels over te slaan, wordt een begrippenlijst aan de linkerkant van het centrale thema geplaatst. Een begrip kan zelf ook een begrip of reeks van begrippen krijgen door de lijst met begrippen in de editor te laten inspringen. Ook deze sub-begrippen mogen zelf begrippen hebben, enzovoort. Memofon verbergt vanaf het derde niveau nieuwe begrippen en toont ze wanneer op de cirkel met plusteken aan het begin van de begrippenlijst wordt gedrukt.
review_memofon_mindmap_basisopzet
  • Opmaak. Memofon kleurt alle kaders automatisch op basis van de hiërarchie van de begrippen en de vormgeving van één van de tien thema's. De syntax van Memofon heeft daarnaast opties voor het cursief of vet opmaken van tekst. Handig is de mogelijkheid een link onder een tekst te plaatsen. Deze kan verwijzen naar een willekeurige internetpagina, maar ook naar een andere mindmap. Op deze manier is een reeks mindmaps samen te stellen die dienst doet als online presentatie. In het oog springende opmaak zijn de citaten ('block quotes') en aparte vormgeving voor (programmeer)code in een mindmap. Kaders krijgen een aparte kleur door termen als 'success', 'error', 'info', 'warning' en 'important' bij het begrip te plaatsen. De kleur die het begrip krijgt, is overigens afhankelijk van het thema dat wordt gebruikt.
review_memofon_mindmap_opmaak
  • Pictogrammen, takenlijsten en berekeningen. Pictogrammen zijn een mooie aanvulling om een mindmap te verlevendigen. De volledige lijst omvat bijna 400 pictogrammen. Pictogrammen zijn te combineren met de in het vorige item genoemde termen om een begrip een andere kleur te geven. Dat geldt ook voor de speciale begrippen 'takenlijst' en 'berekening'. Een takenlijst bevat begrippen die afgevinkt kunnen zijn of niet. De takenlijst houdt bij hoeveel taken er zijn afgerond en presenteert hiervan een voortgangsbalk. Berekeningen zijn begrippen met een getal. Indien gewenst toont het centrale thema het totaal van de begrippen. Een begrip kan zelf ook weer een totaal zijn van de daaraan gekoppelde sub-begrippen.
review_memofon_mindmap_extra
  • Delen. Een mindmap delen is mogelijk door deze te exporteren als HTML5-bestand, een op RSS lijkend OPML-bestand, of met een speciale en openbare link naar de mindmap. Laatstgenoemde optie haperde soms, maar levert wel als enige een perfect resultaat op. Het exporteren naar HTML5 werkt, maar de bestanden vertonen onder de originele mindmap een tweede versie met alleen de lijnen erin. Op zich niet erg, maar het komt weinig professioneel over.
review_memofon_delen

Memofon gemakkelijk in gebruik

Gebruik leren maken van deze online software betekent de syntax leren. Dit lijkt moeilijker dan het is. Memofon bevat een helpsectie met voorbeelden van alle mogelijkheden. Na het bekijken van deze informatie zal de werking van Memofon voor veel mensen al wel duidelijk zijn. En dan blijkt hoe makkelijk het is om een mindmap te maken met dit programma. Wie de syntax kent, zou zelfs in iedere willekeurige tekstverwerker een mindmap kunnen maken als er even geen internet is, om deze tekst later in één keer in de editor van Memofon te plakken: heel handig!

De interface mag eigenlijk geen interface heten omdat alles zo basaal is. Zo basaal dat niet alles direct duidelijk is. De maker komt er nu nog mee weg omdat Memofon vrij weinig functies bevat en alles toch redelijk snel te vinden is of duidelijk wordt. Mocht de maker plannen hebben voor een uitgebreidere versie, dan moet hij zeker meer aandacht aan de interface besteden.

Hoe veilig is mijn data bij Memofon?

Alle communicatie met de servers verloopt via een onbeveiligde verbinding. Ook als men is ingelogd, ontbreekt een met SSL-encryptie beveiligde verbinding dus. De website van Memofon bevat weinig informatie over back-up procedures en uptime van deze clouddienst. Memofon maakt gebruik van de diensten van Digital Ocean, een hostingbedrijf dat het veilig stellen en back-uppen van uw data serieus neemt en een uptime van 99,99% belooft. De servers staan in de Verenigde Staten en dus kan de overheid makkelijker bij uw data dan hier in Europa.

Wat kost deze online software voor het maken van mindmaps?

Memofon is gratis. De website vermeldt niet of dit altijd zo blijft.

Eindoordeel Memofon

Memofon is een eenvoudig maar krachtig online hulpmiddel om mindmaps en vergelijkbare schema's te maken. Memofon is snel te leren en biedt genoeg mogelijkheden om mindmaps te maken, delen en als online presentatie in te zetten. Memofon is gratis, erg verleidelijk, maar overduidelijk ook het product van een begaafde maar als individu opererende ontwikkelaar. Deze online software is een prima optie voor iedereen die snel een mindmap wil opzetten en daarbij niet al te veel eisen stelt. Feitelijk is de kwetsbaarheid die een product uit de keuken van één man nu eenmaal heeft de enige drempel voor ingebruikname.


TagsTags: mindmapping, mindmap, online mindmapping, memofon
Robert Hertogs

Over Robert Hertogs:


Robert Hertogs is eigenaar van 2function en specialist in WordPress en functioneel ontwerp van websites. Robert is technisch bedrijfskundige, heeft een redactionele achtergrond en blogt over internet, technologie, software en webapps.Laatste Reviews: Samenwerken

Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen
  Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten
Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda
  Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Samenwerken
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Samenwerken

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

mindmapping, mindmap, online mindmapping, memofon


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel