WPB,28059,saas-samenwerken
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Confluence: snel informatie delen via interactieve webpages
Review Confluence: snel informatie delen via interactieve webpages
Eindoordeel
Sterren: 3.5
Functionaliteiten
Sterren: 4_half
Gebruikersgemak
Sterren: 3_half
Data & Beveiliging
Sterren: 3_half
Kosten
Sterren: 3_half
Met Confluence kunnen teams online samenwerken en informatie delen. In deze tool kunnen wiki's (oftewel webpagina's) worden gecreëerd en gepubliceerd die online te bekijken en te wijzigen zijn. Notulen, technische documentatie, projectplannen en andere informatie kan geplaatst worden op een pagina. Alle pagina's komen samen op een centrale plek zodat het hele team de informatie kan bekijken, erop kan reageren en kan delen met elkaar. De prijzen voor deze tool zijn afhankelijk van het aantal gebruikers binnen een bedrijf. Voor 10 gebruikers kost Confluence $ 10 per maand.

Confluence biedt een proefperiode aan van 30 dagen. Om gebruik te maken van een testaccount moet de gebruiker creditcard-gegevens invullen. Enkele dagen voordat de trial afloopt en overgaat in een betaald account verstuurt Confluence een herinnering naar de gebruiker.

Wat kan er allemaal met Confluence?

Na aanmelding duurt het tot tien minuten voordat het account daadwerkelijk is aangemaakt. Daarna kan een korte rondleiding gevolgd worden door middel van een video.
  • Space aanmaken. Om te beginnen met delen van informatie wordt er eerst een space aangemaakt. Er kan gekozen worden uit vijf soorten spaces/templates: Een blanco space, een documentation space voor het beheren van technische documentatie en een team space voor het delen van informatie met collega's. Ook kan een persoonlijke space gecreëerd worden om notities en taken te bewaren. Oplossingen voor veelvoorkomende problemen passen uitstekend in een Knowledge Base space. Na het kiezen van het juiste type, kiest de gebruiker een naam voor de space en kan er worden begonnen met het delen van documenten en kennis.
Space - Confluence
  • Webpagina's toevoegen. Nadat de space is aangemaakt kunnen pagina's worden toegevoegd. Allerlei content kan worden gemaakt met de rich content editor. Er zijn verschillende soorten pagina's zoals een File List met een overzicht van documenten die met het team gedeeld worden. Daarnaast kunnen notulen en vergaderingsacties worden toegevoegd en gedeeld. Een andere handige pagina is Product Requirements. Hier kunnen eisen voor een bepaald product worden gedeeld en beheerd met het hele team. Andere pagina's zijn: geven van feedback, maken van help-artikelen, nemen van beslissingen, schrijven van een blogpost en het delen van links.
Pagina maken - Confluence
  • Samenwerken. In de tool kan gediscussieerd worden over projecten, feedback worden gevraagd en gegeven en er kan gereageerd worden op gedeelde informatie door middel van commentaren en likes. Bij het reageren op of aanmaken van een pagina kan gebruik gemaakt worden van de rich content editor. In deze editor kunnen onder andere afbeeldingen, links, tabellen, video's, symbolen en emoticons toegevoegd worden aan de reactie. Nadat een reactie is geplaatst, kan deze worden aangepast, geliked, of worden verwijderd.
Samenwerken - Confluence
  • Informatie delen. De informatie die geplaatst wordt op de verschillende soorten webpagina's kan gedeeld worden op een aantal manieren. Door middel van de Watch-knop kan een bepaalde pagina of de gehele space 'gewatched' worden. Dit betekent dat een gebruiker een e-mail krijgt elke keer wanneer de pagina of space wordt ge-update. Daarnaast kan informatie gedeeld worden door de Share-knop te gebruiken. Een e-mail wordt verstuurd naar de gewenste persoon en er kan een persoonlijke boodschap worden achtergelaten. Alle data kan naar een PDF- of Word-document worden geëxporteerd.
Informatie delen - Confluence
  • Collega's uitnodigen. Personen die al gebruikmaken van Confluence kunnen worden gevonden door het invoeren van naam of e-mailadres. Is een collega nog geen lid, dan kan deze simpel worden uitgenodigd door een administrator door middel van een gebruikersnaam, volledige naam en e-mailadres. Hierna wordt een mailtje gestuurd naar de nieuwe gebruiker met alle login details. De eenvoudigste manier is door collega's uit te nodigen om samen te werken in Confluence. De speciale uitnodigingslink kan gedeeld worden met het team of er kan een e-mail gestuurd worden vanuit de tool naar de hele groep.
Personen toevoegen - Confluence
  • Add-ons. Om nog meer te halen uit Confluence kunnen add-ons toegevoegd worden. Ink File Picker koppelt Confluence met de cloud zodat documenten in de cloud gelinkt kunnen worden met de tool. Ink kost $ 5 en kan gratis getest worden. Een gratis add-on is Google Maps waarbij bestanden gekoppeld kunnen worden aan plaatsen. Ook kunnen markers op pagina's in Confluence worden geplaatst. Comalatech Canvas OnDemand is een interactief canvasbord  om ideeën in Confluence te visualiseren en kost $ 5. Er zijn nog meerdere add-ons beschikbaar om het gebruik van Confluence uit te breiden.
  • Plug-ins. Naast add-ons zijn er ook plug-ins beschikbaar voor Confluence. Met de Gliffy plug-in kunnen in een handomdraai professionele diagrammen worden gemaakt. Deze plug-in is verkrijgbaar vanaf $ 10. Een andere mogelijkheid is om de issue tracker JIRA te koppelen aan Confluence. Gebruikers krijgen zicht op problemen die worden beheerd in JIRA en gerelateerde content in Confluence. De gratis HipChat plug-in koppelt een space aan een chatroom waar collega's kunnen chatten met elkaar.
  • Mobiele toegang. Met Confluence Mobile kan de tool ook op mobiele apparaten gebruikt worden. Er hoeft niks geïnstalleerd te worden, de mobiele versie is aangepast voor gebruik op mobiele iOS en Android apparaten.

Hoe gebruiksvriendelijk is de software voor online samenwerken?

Op het eerste gezicht is Confluence niet de meeste makkelijke online software om mee te starten. De video-rondleiding en de kennisdatabase helpen de gebruiker bij het doorkrijgen van de werking van deze tool. Het opzetten van de wiki's kan tijd in beslag nemen, maar nadat deze opgezet zijn is het heel eenvoudig samenwerken met het hele team. De zoekfunctie binnen Confluence is zeer goed en zoekt door de gehele space. De tool is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Japans. Bij vragen is er een complete online documentatie te raadplegen online.

Hoe staat het met de opslag en beveiliging van gegevens in Confluence?

De servers van Confluence staan in een datacenter in de Verenigde Staten. Deze datacenters zijn SOC-1 (voorheen SAS 70) compliant, een certificaat voor fysieke veiligheid, systeembeschikbaarheid, toegang tot het netwerk en probleemmanagement. De data die via de tool verstuurd wordt, gaat via een beveiligde 256-bit SSL-verbinding. Er zijn twee soorten back-ups: on-site back-ups die dagelijks worden verwerkt en worden bewaard gedurende 7 dagen en wekelijkse back-ups op tape die off-site worden bewaard gedurende vier weken. De uptime van Confluence wordt per maand berekend op basis van de geplande downtime. Gemiddeld is deze uptime 99,9%.

Wat zijn de kosten voor het gebruik van Confluence?

Confluence kan zowel gedownload worden of in de cloud gebruikt worden. De kosten voor de gehoste versie zijn afhankelijk van het aantal gebruikers. Het Basic-abonnement voor 10 gebruikers kost $ 10 per maand. Voor $ 10 meer per maand kunnen teams ook gebruiken maken van een kalender-functie. Voor bijvoorbeeld 50 gebruikers wordt er $ 200 per maand betaald. Om Confluence te downloaden gelden licentieprijzen. Een bedrijf met 25 gebruikers betaalt eenmalig $ 1200 voor de tool. Voor $ 2000 zitten de kalender-functie en een SharePoint Connector ook in het pakket voor 25 gebruikers.

Wat is ons eindoordeel over de Confluence tool voor online samenwerken?

Confluence is een platform voor teams om op een efficiënte manier samen te werken in de cloud. Bij het aanmaken van de zogenaamde wiki's (webpagina's) zijn er veel templates van waaruit gewerkt kan worden, dit bespaart veel tijd. Zelfgemaakte templates kunnen opgeslagen worden voor hergebruik. Dankzij de gebruikersvriendelijke editor zien pagina's er professioneel uit en kan veel verschillende data worden toegevoegd. De Watch-functie is zeer handig om bericht te krijgen wanneer nieuwe informatie wordt toegevoegd aan een pagina. De gebruiker zal de tool snel onder de knie krijgen dankzij de video-rondleiding. Afhankelijk van het aantal gebruikers betaalt een bedrijf een bepaald bedrag per maand. Voor 10 gebruikers is dit $ 10 per maand.


TagsTags: online samenwerken, groupware, wiki, confluence
Levina Raven

Over Levina Raven:


Levina is freelance projectmanager met een achtergrond in communicatie en ICT. Ze is gespecialiseerd in website ontwikkeling, internet marketing en SEO.Laatste Reviews: Samenwerken

Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen
  Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten
Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda
  Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Samenwerken
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Samenwerken

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

online samenwerken, groupware, wiki, confluence


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel