WPB,24319,saas-samenwerken
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Bloomfire: kennis opbouwen en uitwisselen met collega's
Review Bloomfire: kennis opbouwen en uitwisselen met collega's
Eindoordeel
Sterren: 4.5
Functionaliteiten
Sterren: 4_half
Gebruikersgemak
Sterren: 5
Data & Beveiliging
Sterren: 3_half
Kosten
Sterren: 4
De online dienst Bloomfire is bedoeld om kennisoverdracht tussen mensen zo eenvoudig en krachtig mogelijk te maken. Een test leert dat de makers een heerlijk gebruikersvriendelijk gereedschap hebben gemaakt om kennis, ervaring en instructies met elkaar te delen. Bloomfire is een voorbeeld van Software as a Service (SaaS) zoals het hoort: het beperkt de gebruikers niet, maar maakt hen juist enthousiast om ermee te werken.

Kennismaken met Bloomfire is eenvoudig: e-mailadres, bedrijfsnaam en wachtwoord opgeven is de enige inspanning die vereist is om gratis 14 dagen lang deze online 'kennismarkt' te mogen proberen. Creditcardgegevens vraagt Bloomfire niet, maar het is wel nodig om de proefaccount te verifiëren via een link in de mail die het programma heeft gestuurd. Vrijwel direct daarna opent het programma zich en blijkt het gereed voor gebruik. Makkelijker en gebruikersvriendelijker kan eigenlijk niet.

Bloomfire biedt krachtige functies om content te maken

Alles in Bloomfire draait om het creëren, beheren en delen van content. Wie heel kritisch is, zou kunnen beweren dat de functionaliteit wat beperkt is. Wie dat beweert, mist echter de kern van dit online gereedschap: één taak op de best denkbare manier uitoefenen. Het pleit voor de makers dat ze niet bezweken zijn voor de roep om steeds meer functies, maar zich 'beperkt' hebben tot dat wat nodig is om kennis en ervaring over te brengen. En zelfs dan zijn er genoeg functies aan boord. De belangrijkste functionaliteiten van Bloomfire zijn:
 • Interface. De interface is een sterk punt van Bloomfire. Veel functioneel wit, waardoor de functies waar het om gaat de aandacht krijgen die ze verdienen. De homepage is hiervan een mooi voorbeeld. Er staat een hoop informatie op, maar het blijft wel overzichtelijk door de indeling van onderwerpen in uitgelichte bijdragen, laatste nieuws, vragen en de categorieën en labels waarop alle inhoud is ingedeeld.

 • Content. Dit is het allersterkste punt van dit online product. Het is niet alleen mogelijk om inhoud zoals links, afbeeldingen, video's, tekstbestanden, spreadsheets en nog meer te importeren in Bloomfire, mensen kunnen zelf ook content maken. De eenvoudige tekstverwerker is handig, maar het wordt pas echt interessant met het gereedschap om handelingen op het beeldscherm mee vast te leggen. Dit is heel handig om snel en duidelijk uit te leggen hoe software werkt bijvoorbeeld. Klein puntje van kritiek hier is dat voor deze functie de laatste versie van Java vereist is en daardoor alleen in browsers werkt die 64-bit processing aankunnen. Op de Mac voldoet Safari hieraan, op Windows Internet Explorer. Het is ook mogelijk om video op te nemen via de webcam van de computer.

 • Huisstijl. Bedrijven zijn waarschijnlijk blij met de optie om Bloomfire te voorzien van hun eigen logo, plus de mogelijkheid om de kleuren van de interface aan te passen aan de eigen huisstijl. Er zijn setjes van kleuren die goed bij elkaar passen, kleuren die ook weer naar eigen inzicht of wens zijn aan te passen.

 • Mobiel. Bloomfire heeft gratis apps voor iPad/iPhone en Android. Deze werken naadloos samen met de online versie. De belangrijkste functies voor het creëren van content zijn in beide versies aanwezig, waaronder het vastleggen van video's met de camera van iPad of iPhone. De communicatie tussen mobiele versies en de webapp van Bloomfire verloopt vlekkeloos. Alles wat gemaakt of aangepast wordt in de mobiele app, is vrijwel direct ook zichtbaar in de web-interface, en andersom.

 • Zoeken. Bijdragen zijn niet alleen te vinden via een zoekmachine, maar ook via de standaard aanwezige mogelijkheid om alle content in te delen in categorieën en labels. Beheerders mogen zowel categorieën als labels aanmaken, alle overige leden hebben alleen het recht om nieuwe labels te creëren.
 • Gebruikersbeheer. Indeling van mensen in groepen en vastleggen welke rechten ze hebben om content te creëren of beheren.
 • Social media. Mensen uitnodigen voor Bloomfire kan via een koppeling met LinkedIn, Facebook, Twitter, Google en e-mail. Het integreren van Bloomfire met groepen in LinkedIn, Google en Salesforce verloopt via een API.
 • Statistieken. Bloomfire houdt van alle gebruikers bij wat ze wanneer gedaan hebben en presenteert dit in een grafiek met daaronder een overzicht van de meest actieve 'leerlingen', de meest populaire leden en de meest populaire bijdragen.

 • Meldingen. Standaard verstuurt Bloomfire voor zo'n beetje alle wijzigingen in het systeem een mail naar mensen die daar belang bij zouden kunnen hebben. Gelukkig is heel veel van deze automatische mail per functiegroep het zwijgen op te leggen, mocht een bedrijf al die mail iets te veel van het goede vinden.
 • Modereren. Het is mogelijk om Bloomfire zo in te stelen dat beheerders alle content moeten controleren voordat deze openbaar wordt.
 • E-commerce. Experts met veel unieke content kunnen geïnteresseerden laten betalen voor inhoud op Bloomberg door ze een abonnement te laten afsluiten.

Content creëren en beheren met Bloomfire eenvoudig

Bloomfire is een erg gebruikersvriendelijk stuk online software. Gedurende de test bleek geen enkele functie langer dan een paar minuten gewenning nodig te hebben. Vaak zijn de mogelijkheden zelfs direct duidelijk en blijken ze eenvoudig in het gebruik. De interface is overzichtelijk en nodigt uit tot gebruik.

Bloomfire werkt ook snel. Het opstarten van het gereedschap om handelingen op het beeldscherm mee vast te leggen, kost de eerste keer wat tijd, maar blijkt daarna vrijwel direct inzetbaar. Opnemen via de webcam werkt direct en het verwerken van de opname tot een video blijft binnen de perken. Uploaden van lesmateriaal gaat eveneens rap. Af en toe waren er wat haperingen met invoervelden, maar dat zal te maken hebben gehad met de wachtwoordbeheerder die actief is op de testmachine. Bloomfire werkt niet alleen prettig, de online dienst nodigt ook uit tot werken.

Hoe veilig is mijn data bij Bloomfire?

Alle communicatie van en naar de servers van Bloomfire verloopt via een beveiligde 128-bit SSL-verbinding. De data komt dus veilig aan bij Bloomfire, of eigenlijk de servers van Amazon Web Services (AWS) waar deze cloud-dienst is gehost. Zowel opslag als back-up zijn dubbel uitgevoerd en AWS kent zeer strenge eisen rond de beveiliging van data, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie, dus is uw data behoorlijk veilig. AWS garandeert een uptime van 99,9 procent. De servers staan in de Verenigde Staten en dus is het bij de wet toegestaan om informatie die in dat land is opgeslagen zonder toestemming van de eigenaar in te zien. In die zin is uw data dus niet honderd procent veilig.

Wat kost deze online software voor kennisdelen?

Bloomfire is verkrijgbaar in vier prijsvarianten: Bedrijven met maximaal 25 gebruikers betalen € 150,- per maand, tot 50 gebruikers kost Bloomfire € 225,- per maand, bedrijven met maximaal 100 gebruikers zijn € 375,- per maand kwijt en voor een gebruikersgroep van 200 personen betaalt u € 600,- per maand. Voor alle varianten geldt een ongelimiteerde hoeveelheid dataopslag en dataverkeer, recht op online en telefonische support en de mogelijkheid om op ieder willekeurig moment te dienst te opwaarderen, afbouwen of opzeggen.

Eindoordeel Bloomfire

Gezien het prijspeil lijkt Bloomfire vooral op grotere bedrijven te mikken. Hoe dan ook, iedere afnemer krijgt een cloud-dienst in handen waarmee het erg gemakkelijk is om een kenniscentrum te bouwen en de daarin opgeslagen kennis en ervaring uit te wisselen. Het gebruikersgemak is van hoog niveau, het systeem nodigt uit tot het leveren van bijdragen en kan eenvoudig aan LinkedIn, Salesforce en Google worden gekoppeld om het bereik en levendigheid van de 'kennisbank' te vergroten.

Goed beschouwd doet Bloomfire wat veel intranetwerken van bedrijven nalaten te doen, terwijl ze daar vaak juist voor zijn gebouwd: werknemers nader tot elkaar brengen om eenvoudig kennis en ervaring met elkaar te delen. Afgezet tegen de kosten van het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van een intranetwerk valt de contributie van Bloomfire eigenlijk best wel mee. Waarmee deze cloud-dienst ook voor kleinere ondernemers interessant kan zijn.


TagsTags: samenwerken, kennis delen, training, kennisbank, social learning, bloomfire
Robert Hertogs

Over Robert Hertogs:


Robert Hertogs is eigenaar van 2function en specialist in WordPress en functioneel ontwerp van websites. Robert is technisch bedrijfskundige, heeft een redactionele achtergrond en blogt over internet, technologie, software en webapps.Laatste Reviews: Samenwerken

Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen Review Talky: simpel videochatten en schermen delen met iedereen
  Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten Review Jive: sociaal netwerk voor teams en projecten
Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda Review Ganttify: snel een gantt-grafiek maken vanuit Google Agenda
  Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat Review HipChat: chat en deel informatie met je team vanaf elk apparaat

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Samenwerken
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Samenwerken

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

samenwerken, kennis delen, training, kennisbank, social learning, bloomfire


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel    

Cloudprovider.nl