Post image for Review Basecamp: eenvoudig, snel, goedkoop

Review Basecamp: eenvoudig, snel, goedkoop

by Emiel on 2010/08/13

Basecamp is een van de meest gebruikte online projectmanagement pakketten. Het werkt eenvoudig, snel en wordt voor een goede prijs aangeboden. Er kan samen met collega’s en klanten worden samengewerkt aan projecten. Planningen worden aangemaakt met persoonlijke of algemene to-do’s. Bij het openen van het programma zijn vervolgens ook alle komende deadlines en taken zichtbaar.


Functionaliteiten Basecamp

Binnen Software as a Service Basecamp kunnen meerdere projecten worden gemanaged. Eenmaal een project aangemaakt, worden de projectleden toegevoegd. Ook is het mogelijk om klanten uit te nodigen en de mogelijkheid te geven op (sommige) onderdelen kunnen reageren.

Vanuit het startscherm zijn de verschillende programmaonderdelen toegankelijk:

  • Milestones is de planning van een project. Hier worden de harde deadlines aangegeven en wie er eindverantwoordelijk is.
  • To-do lijst geeft weer wat er allemaal moet gebeuren voor een project. Leden kunnen hoofd- en subactiviteiten toevoegen. Het is echter niet mogelijk om taken te koppelen aan milestones.
  • Timetracking wordt gekoppeld aan de ingevoerde to-do’s of van taken die niet in het systeem staan.
  • Messages moet voorkomen dat e-mailboxes worden overspoeld. Berichten kunnen naar de gehele projectgroep worden verstuurd, of naar één of meerdere personen.
  • Files zorgt ervoor dat iedereen bij documenten kan tijdens een project. Nieuwe versies kunnen door andere gebruikers worden toegevoegd, maar eerdere documenten blijven ook beschikbaar.


Mindere punten van Basecamp

Het samenwerken aan tekstdocument in Basecamp is teleurstellend. Het is een eenvoudige teksteditor zonder opmaakmogelijkheden. Het enige wat kan is tekst bold en italic maken door iets tussen *sterretjes* of _streepjes_ te zetten. Ook is het niet mogelijk om gelijktijdig aan een tekst te werken, zoals bijvoorbeeld wel kan met Google Docs.

Het delen van documenten werkt ook niet optimaal. Bestanden kunnen maar in vier categorieën worden geüpload: document, foto, audio, overig. Er kunnen geen eigen labels worden toegevoegd, waardoor het onoverzichtelijk wordt bij meer dan 20 documenten.


Data

Alle data van de verschillende projecten in een Basecamp-account zijn toegankelijk via een developers API. Op die manier kunnen er koppelingen worden gemaakt met eigen software, of bestaande pakketen. Zo is het al mogelijk om Basecamp te integreren met tientallen pakketten. Alle gegevens van verschillende projecten kunnen worden geëxporteerd als HTML- en XML-bestand. Handig voor wie wil overstappen naar een ander project management programma of graag de data óók lokaal opslaat.


Beveiliging van de SaaS

De verbinding met Basecamp is altijd beveiligd (https). Data wordt direct weggeschreven naar meerdere harddisks en servers staan op verschillende locaties. Volgens de site is er een uptime van meer dan 99%.


Vanaf 20 dollar per maand

De goedkoopste versie van Software as a Service Basecamp kost 20 dollar per maand, maar mist de timetracking-functie. Er kunnen 10 projecten worden aangemaakt en 3 GB aan data worden opgeslagen. Het aantal gebruikers is ongelimiteerd.

Voor 50 dollar per maand zijn alle functies aanwezig en kunnen 40 projecten worden aangemaakt. Wie een ongelimiteerd aantal projecten wil hebben, betaalt maandelijks 150 dollar.


Eindoordeel online software Basecamp

Basecamp is niet voor niets een van de meest gebruikte projectmanagement programma’s. Het is overzichtelijk, werkt eenvoudig en is niet al te duur. Het heeft op sommige plaatsen tekortkomingen, zoals de tekst-editor en de documenten, maar daar valt goed mee te leven. Basecamp zal voor veel MKB’ers die regelmatig met projecten werken meer dan voldoende zijn.

{ 1 comment }

Comments on this entry are closed.