WPB,16969,saas-samenwerken
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Dossier Online MindMapping
Dossier online mindmappingHet Nieuwe Werken, intensief samenwerken tussen mensen, snelle veranderingen, informatie-overload en de oprukkende concurrentie uit het oosten zorgen ervoor dat de mindmappingtechniek meer en meer aan populariteit wint. Combineer deze trend met de vraag om steeds meer in de cloud te werken en altijd en overal de juiste informatie bij de hand te hebben. Door de tablet komt daar ook synchronisatie met tablets en mobiele devices bij. MindMapping was de meest afgenomen workshop in het bedrijfsleven, aldus nu.nl. Reden genoeg om online mindmaptools eens nader te bekijken.

Wat is een mindmap?

De officiële definitie volgens Tony Buzan, de ‘uitvinder’ van het mindmappen die vanaf 1970 door zijn boeken en optredens miljoenen mensen aan het mindmappen heeft gekregen, luidt: ‘Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken’.

Mindmappen is een denk-, schrijf- en geheugentechniek die er voor zorgt dat op associatieve wijze informatie kan worden vastgelegd en kan worden onthouden. Hierdoor vergroot je het probleemoplossend vermogen, je creativiteit en je geheugen. Door informatie in de vorm van mindmaps op te slaan, worden zowel het analytische (linker) als het holistische (rechter) deel van het brein aangesproken. Beide zijn belangrijk om een goed beeld van bijvoorbeeld een project, plan of strategie en de acties te vormen. Groot voordeel is dat een mindmap de gedachte, ideeën en/of feiten omtrent een thema hiërarchisch weergeeft.

Voorbeeld van een Mindmap

De informatie in een mindmap wordt functioneel aangevuld met verbanden, wolken, kleur, afbeeldingen en iconen; eventueel een leeslegenda. Deze verrijkingsslag zorgt ervoor dat de lezer van de mindmap de informatie sneller tot zich kan nemen en kan toepassen dan een lineaire een tekstdocument. Voor meer achtergrondinformatie zie ook de drie delen over mindmappen op Het Nieuwe Werken Blog: deel 1, deel 2 en deel 3.

Toepassen van MindMapping

Gezamenlijk (tegelijkertijd) online mindmappen wordt onder andere toegepast bij het ontwikkelen van plannen, starten van projecten, vergaderen, samen de ‘ruggengraat’ van documenten maken, problemen sneller oplossen en teamdashboards maken. Online mindmappen kan helpen om draagvlak vast te houden of te creëren en kan op twee manieren worden ingezet:
 1. Afspreken om op verschillende tijdstippen met elkaar in dezelfde mindmap te werken, onafhankelijk van waar je zit.
 2. Op hetzelfde moment in de mindmap te werken ieder op een andere locatie, ook wel tijd- en plaatsonafhankelijk werken genoemd.
In het eerste geval vergroot je het aantal communicatie-momenten. In het tweede bespaar je daarnaast ook op reisuren en reiskosten. Overigens is het van belang om van tijd tot tijd wel met elkaar af te spreken om elkaar ook echt in de ogen te kunnen kijken.

Gezamenlijk online mindmappen zorgt ervoor dat productiviteit onderling in (interne en/of externe) teams verhoogd wordt waarmee tijd wordt bespaard. Gezamenlijk mindmappen wordt toegepast voor het ontwikkelen van plannen en om de communicatie onderling te verhogen. Voordeel van samen online mindmappen is dat er aan een gedragen visie, project of meningvorming kan worden gewerkt, ook tussen én na de fysieke bijeenkomsten. Dit spaart heel veel tijd en afhakers.

Mindmappingprogramma’s zijn over het algemeen bijzonder geschikt voor brainstorming. Dit komt vooral omdat gemakkelijk en snel ideeën kunnen worden ingevoerd, hoofd- en bijzaken kunnen worden onderscheiden door kleuren en iconen toe te wijzen en snel resultaten te delen.

Waarop te letten bij de aanschaf van online mindmap software?

Er zijn verschillende online softwarepakketten voor mindmappen. Een weloverwogen keuze voor de juiste Software as a Service (SaaS) is dan erg belangrijk. Denk voor de aanschaf na over:
 • Doel en gebruik. Wat is het doel van de online software? Worden er voornamelijk online mindmaps op verschillende tijdstippen gemaakt, of juist tegelijkertijd? Hoe groot zijn die mindmaps? Worden er veel links gebruikt? Hoeveel mindmaps ga je maken? Dit bepaalt namelijk de keuze voor een duurder abonnement of instapvariant (sommige zijn zelfs gratis).
 • Taal van de software. Niet voor iedereen is het Engels even prettig om mee te werken. Over het algemeen zijn de termen uit het Engels wel begrijpelijk. Zeker als de software zelf vaak visueel van aard is, kan je met iconen heel ver komen. Een Nederlandse taalversie kan het voordeel bieden dat je er sneller in thuis bent en ook je medegebruikers die vaak geen training hebben gehad (wel aan te raden) kunnen dan sneller aanhaken.
 • Technische ondersteuning. Het beste is als de leverancier van de online software 24 uur ondersteuning kan geven. Bijvoorbeeld in de vorm van skype of chatfunctie of ‘snelle email service’. Veel beginners die desktop mindmap software gewend zijn moeten vaak wennen aan ‘het online zijn’ en denken gegevens kwijt te zijn terwijl dat vaak niet zo is omdat de verbinding even weg valt en alleen het scherm even ververst hoeft te worden. Wel is belangrijk een onderscheid te maken tussen applicaties die ook op je harde schijf een kopie opslaan en daarmee synchroniseren en de applicaties die dat niet doen (minder veilig).
 • Plaats van de SaaS server. Mindmaps bevatten van nature nogal vaak specifieke en soms gevoelige (bedrijfs/privé)informatie. Ga na bij de dienst waar de ‘cloud’ staat. Als de cloud in Amerika staat, kan de Amerikaanse overheid de inhoud zonder kennisgeving vooraf opvragen. Er zijn een aantal leveranciers die om die reden een cloud op Europees grondgebied hebben. Er zijn zelfs leveranciers die de mindmap SaaS op een lokale server kunnen installeren.
 • Prijs. Vaak zijn de maandprijzen van de online software vanaf gratis of $ 4 per maand. De pro-versies komen wat hoger uit, maar bieden een ruimere functionaliteit. Voor professionele en ervaren gebruikers die verder kijken dan alleen brainstormen voldoen de gratis versies niet.
 • Gemakkelijk te installeren en te gebruiken. De online mindmap software applicaties zijn over het algemeen gemakkelijke en intuïtief te gebruiken en werken met de verschillende standaard browsers. Degene met meer functies vergen vaak een langere en hogere leercurve, maar zijn dat juist waard. Een flinke tijdsbesparing kan je realiseren door een training te volgen die verder gaat dan een ‘knoppentraining’.
 • Applicatie of plug-in installeren. Het kan zijn dat SaaS-aanbieder de gebruiker verplicht een plug-in te downloaden. Niet elke eindgebruiker kan of mag echter plug-ins installeren op de PC (van de werkgever). Het risico is dan dat niet iedereen bij de mindmaps kan als hij/zij daarop wordt gedeeld.

Enkele online mindmappingtools

Een volledig overzicht van alle beschikbare online mindmap tools is niet te geven. De tools hebben overeenkomstig dat je vanuit de browser de mindmap maakt en opslaat in de cloud. De gratis versies verhinderen soms dat je een mindmap kunt exporteren. De meeste mindmaps kunnen worden geëxporteerd naar het MindManager-formaat (het oudste mindmap-file format). Dit kan in de meeste desktop en online mindmap-applicaties worden ingelezen.

Een aantal tools biedt de mogelijkheid om samen in een mindmap online te werken wat erg goed werkt om tijd- en plaatsonafhankelijk te brainstormen. Sommige online tools hebben een integratie met de desktoptools. Voordeel van het MindManager file format is dat veel add-ins van verschillende toeleveranciers ermee werken zodat je je mindmaps automatisch kan ‘vertalen’ naar strokenplanningen, takenlijstjes, websites, dashboards et cetera.
iMindMapOnline
 • MindMeister. Online mindmappen, delen van mindmaps en mindmaps inzien op iPhone,iPad en Android. Gratis instapversie, personal versie $4,99 pro versie $9,99 per maand; Review MindMeister
 • Mindomo. Online en desktop applicatie om te mindmappen. De gratis versie is erg beperkt, premium kost $ 6 per maand. Review Mindomo
 • Comapping. Online recht-georiënteerde 'mindmaps' maken. Handig om informatie te verwerken en te delen. Per maand $ 5, 1 jaar $ 25. Review Comapping
 • Mind42. Online gratis mindmaps maken en delen. Betaalde installatie op eigen (bedrijfs)server mogelijk vanaf 25 gebruikers. Review Mind42.
 • Bubbl.us. Gratis online mindmap- en brainstormtool, heeft een flashy en daarmee minder professionele uitstraling.
 • MAPMYself. Online organische mindmaps maken (lijkt op iMindMap), gratis instapversie en een premium versie voor $ 4,60 per maand.
MapMyself
 • Wisemapping. Open source en daarmee gratis online mindmapping, uitstraling van de mindmaps is open source. Dit pakket levert in op brein vriendelijkheid.

Online brainstorm en samenwerktools

Omdat brainstormen vaak wordt gedaan met mindmaptools staan hieronder een paar online brainstormtools die veel overeenkomsten hebben met mindmaptools.
 • Spiderscribe. Gezamenlijk mindmappen en projectmanagement. De bètaversie is gratis.
 • Edistorm. Voeg ideeën toe en bediscussiër deze. Gratis versie, de instapversie kost $ 19 per maand.
 • Scinscape. Online visueel samenwerken. Applicatie heeft een mindmapuitstraling. Er kan data uit diverse bronnen worden ingeladen, gratis versie en premium voor $ 9,99 per maand.
Bekijk ook een overzicht (daterend van begin 2011) van diverse online mindmapapplicaties. Meer informatie over de toepassingsgebieden van online mindmapping? Neem dan contact op met onderstaand auteur.


TagsTags: samenwerken, online samenwerken, brainstormen, mindmappen, overzicht, dossier, mindmaps, online mindmapping
Alexis van Dam

Over Alexis van Dam:


Alexis is trainer en facilitator bij netwerkorganisatie World of Minds. World of Minds richt zich op het versterken van de 'denk- en doe-kracht' van mensen, teams en organisaties. Alexis adviseert, traint en coacht mensen in toepassing van o.a. MindMapping, Snellezen, Cloudoplossingen en Het Nieuwe Werken. Daarnaast faciliteert hij denk-, strategie-, brainstorm- of kennissessies met LiveMindMappen en/of moderatie. Connection of Minds is een dienst die wordt gebruikt bij het live inzichtelijk maken van events en congressen.
Daarnaast is Alexis zelfstandig professional en adviseert, traint en spreekt bij MKB over SocialMedia en internetstrategie. Hij is bestuurslid bij JCI Haaglanden en Nyenrode VCV MarCom kring.Laatste Dossier: Samenwerken

HNW Blog Dossier: De beste productiviteitstools HNW Blog Dossier: De beste productiviteitstools
  10 tips voor het werken met Microsoft Office 365 10 tips voor het werken met Microsoft Office 365
Start met slimmer ondernemen Start met slimmer ondernemen
  Dossier online webinar en webmeeting tools Dossier online webinar en webmeeting tools

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

samenwerken, online samenwerken, brainstormen, mindmappen, overzicht, dossier, mindmaps, online mindmapping


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel