WPB,22676,saas-data
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Wix: eenvoudig professioneel ogende websites bouwen en hosten
Review Wix: eenvoudig professioneel ogende websites bouwen en hosten
Eindoordeel
Sterren: 3.5
Functionaliteiten
Sterren: 4
Gebruikersgemak
Sterren: 4_half
Data & Beveiliging
Sterren: 3
Kosten
Sterren: 4
De online software Wix is gemaakt voor iedereen die zonder technische kennis een professionele website wil bouwen. De webeditor is gratis. Pas als de website op een eigen domeinnaam moet draaien, vraagt Wix een vergoeding.

Aanmelden bij Wix kan niet eenvoudiger: e-mailadres en een zelf gekozen wachtwoord opgeven zijn voldoende om direct aan de slag te kunnen met Wix. De aanmeldingsprocedure blijkt exemplarisch voor de verdere test van deze online software. Wix probeert met gebruiksgemak duidelijk een gat te vinden in de overvolle markt van websites die gemaakt zijn met content managementsystemen als WordPress en Joomla.

Wix biedt alles wat een professionele website nodig heeft

De online webeditor is door Wix ontwikkeld om eigen klanten snel en eenvoudig van websites te voorzien. Het bedrijf uit Israël is hierin bijzonder goed geslaagd. Het hart van Wix is de flexibele, veelzijdige en krachtige webeditor.
 • Templates. Ruime keuze uit templates voor een website. Wix heeft de templates ingedeeld in categorieën zoals ‘business’, 'restaurants', 'music' en 'personal'. Beschouw dit als een leidraad, want een website kan ieder willekeurige template gebruiken. Helemaal met een blanco vormgeving starten kan overigens ook.
 • Pagina-sjablonen. Het aanmaken en indelen van pagina’s gaat door middel van slepen en laten vallen. Er is een keuze uit paginasjablonen voor opsommingen, tekst-items met foto’s en tabellen. De software biedt opties voor zoekmachineoptimalisering per pagina. Een nieuwe pagina wordt automatisch opgenomen in het navigatiemenu van de website.
Wix biedt grote keuze uit paginasjablonen voor opsommingen, tekstitems met foto’s, tabellen.
 • Vormgeving. Lettertypen, achtergrondkleuren en/of -patroon en overige kleuren van de website zijn aan te passen. Wix biedt keuze uit een groot aantal patronen en kleurencombinaties. Het kiezen van eigen kleuren is altijd mogelijk. Helaas biedt de online editor standaard geen ondersteuning voor diensten als Google Fonts. Het aantal lettertypen is daardoor beperkt.
 • Drag & Drop. Het is mogelijk om objecten zoals tekstkaders, afbeeldingen, geluid, video, lijnen, knoppen, social media pictogrammen en iframe aan een website toe te voegen. Alle elementen komen door middel van slepen en laten vallen (drag & drop) op hun plaats te staan en de eigenschappen van de objecten zijn makkelijk aan te passen.
Alle elementen komen door middel van slepen en laten vallen op hun plaats te staan.
 • App Market. Wix biedt een ruime keuze uit extra functies, zoals Google Maps, een contactformulier, koppeling met Instagram en PayPal-integratie. Deze functies staan in de zogenoemde App Market, die vanuit de web editor is te openen. De functies komen door drag & drop op de pagina’s te staan en zijn eenvoudig in te stellen of te wijzigen. Het is wel jammer dat bijvoorbeeld bij het contactformulier de standaardteksten niet te wijzigen zijn, waardoor soms nog Engelse teksten te zien zijn.
Wix biedt ruime keuze uit extra functies, zoals Google Maps, een contactformulier, koppeling met Instagram, PayPal-integratie
 • Hosting. Alle websites staan op de servers van Wix. Websites die gebruikmaken van gratis hosting vertonen onder- en bovenaan reclame voor Wix. De betaalde abonnementen kennen dit nadeel niet.
Websites die gebruikmaken van gratis hosting, vertonen onder- en bovenaan reclame voor Wix.
 • Support. De helpdesk van Wix is 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar via telefoon en e-mail. Daarnaast biedt deze online web editor een uitgebreide kennisbank met instructies en tips en trucs voor het bouwen van een website.
 • Webwinkel. Wix biedt een aantal templates voor een webwinkel. De bijbehorende koppeling met PayPal is gratis.
 • Facebook. Het is mogelijk om een Facebook-pagina van de website te bouwen met de web editor. De ontwerpen voor een Facebook-pagina zijn smal, waardoor ze goed als tabblad in een Facebook-pagina passen. Ook hier biedt Wix veel sjablonen, die naar eigen smaak aangepast kunnen worden.
 • Mobiel. Wix heeft een beperkt aantal ontwerpen voor een website met afmetingen die zijn aangepast aan een mobiele telefoon. Ook deze sjablonen zijn aan te passen.

Online software met onovertroffen gebruikersgemak

Wix zit heel erg goed in elkaar. Al direct vanaf de start is het bouwen van websites intuïtief. En leuk bovendien omdat er zo snel resultaten zichtbaar zijn. Feitelijk is het slechts een kwestie van klikken, slepen en tikken. Klein puntje van kritiek: waarom bewaart de web editor niet automatisch een kopie van de website? Wie het vergeet, loopt het risico dat werk verloren gaat, zoals tijdens deze test. Dit is niet nodig. Jammer ook dat Wix niet in Chrome op de Mac werkt, maar verder is Wix een uitmuntend voorbeeld van gebruikersvriendelijkheid.

Wix belooft rotsvaste hosting

Het contact met de online web editor verloopt via een normale internetverbinding. De data is dus in principe niet veilig. Dit kan bezwaarlijk zijn voor mensen die een website met PayPal bouwen en vertrouwelijke informatie moeten instellen. Wix belooft voor de hosting een uptime van 99,9 procent. Het bedrijf heeft servers over de gehele wereld verspreid staan, inclusief back-up machines. Als de data ooit is opgeslagen, kan Wix het geheid achterhalen, luidt de belofte.

Wat kost deze online web editor en hosting?

Bouwen en hosten van een website met Wix is gratis, maar kent in deze vorm beperkingen. Wie een eigen domeinnaam wil, of handige extra’s zoals Google Analytics, meer opslagruimte, meer dataverkeer van en naar de website (bandbreedte) of geen reclame van Wix op zijn website wenst, kan een betaald abonnement nemen. De opties zijn:
 • Connect Domain. Koppeling aan eigen domein. Nog steeds reclame van Wix. Kosten: € 4,95 per maand (€ 4,08 per maand bij afsluiting jaarcontract).
 • Combo. Reclamevrij. Voor persoonlijk gebruik. Kosten: € 9,90 per maand (€ 8,25 per maand bij afsluiten jaarcontract).
 • Unlimited. Geen reclame van Wix en ongelimiteerd dataverkeer. Kosten: € 14,90 per maand (€ 12,42 per maand bij afsluiten jaarcontract).
 • eCommerce. Geen reclame van Wix en ongelimiteerd dataverkeer. Idem als vorige optie, maar dan specifiek voor webwinkels. Kosten: € 14,90 per maand (€ 12,42 per maand bij afsluiten jaarcontract).

Eindoordeel online website editing software Wix

Wix is een bijzonder gebruikersvriendelijke web editor en de bijbehorende hosting is voor de basisversie nog gratis ook. Dat maakt Wix voor particulieren praktisch onverslaanbaar. Aangezien de professionele abonnementen alleszins redelijk geprijsd zijn, is Wix ook voor bedrijven een serieus te nemen optie. Het nadeel dat er geen database achter Wix zit, weegt voor veel bedrijven waarschijnlijk niet op tegen het grote gebruikersgemak en het prima prijsniveau. We gaan ongetwijfeld nog veel horen van Wix.


TagsTags: webeditor, design, hosting, webdesign, html5, wix, html-editor
Robert Hertogs

Over Robert Hertogs:


Robert Hertogs is eigenaar van 2function en specialist in WordPress en functioneel ontwerp van websites. Robert is technisch bedrijfskundige, heeft een redactionele achtergrond en blogt over internet, technologie, software en webapps.Laatste Reviews: Data

Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten
  Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows
Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive
  Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Data
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Data

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

hosting, webeditor, webdesign, design, html5, wix, html-editor


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel