WPB,19502,saas-data
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Google Drive: verslaat het Dropbox?




Review Google Drive: verslaat het Dropbox?
Eindoordeel
Sterren: 4
Functionaliteiten
Sterren: 3_half
Gebruikersgemak
Sterren: 3_half
Data & Beveiliging
Sterren: 4
Kosten
Sterren: 4
Google Drive is inmiddels aan het uitrollen zoals we recent al hebben gemeld. Voor wie het nog niet weet of heeft gelezen: Google Drive is een nieuwe dienst van Google voor het makkelijk online opslaan en delen van documenten en daarmee een concurrent van bijvoorbeeld Dropbox en Microsoft SkyDrive. In het verleden hebben we al veel artikelen geschreven over andere concurrenten van Dropbox en daaromheen hangende applicaties.

Om met Google Drive te gaan werken, dient de gebruiker wel over een Google account te beschikken. Hiermee kan de gebruiker zich aanmelden om te gaan werken met Google Drive. Omdat Google de dienst Drive gespreid aan het uitrollen is, kan het zijn dat nog niet iedere gebruiker dit direct tot zijn of haar beschikking heeft. Google Drive kan niet alleen worden gebruikt voor het online opslaan en delen van documenten, maar ook voor foto's en films. Films zijn dan zelfs bijna direct te streamen en dus af te spelen vanaf Google Drive.

Wat kan er met Google Drive?

 • Integratie met Google Docs (online Office) en Apps (mail, agenda, taken, etc). Vanuit Google Drive is via het menu een Google doc aan te maken (een document, spreadsheet, presentatie of tekening) die online bewerkt wordt en gelijk opgeslagen in Google Docs. Concurrent SkyDrive van Microsoft biedt een soortgelijke functionaliteit. Dropbox ontbeert dit vanzelfsprekend omdat deze geen online Office functionaliteit biedt.

 • Overal toegang. Via het web, Windows & Mac pc's, Android tablets of -smartphones (en binnenkort iOS devices) kan men bestanden uploaden, downloaden en/of bewerken. Vanzelfsprekend is het Android platform eerder voorzien van apps dan iOS, maar voor laatstgenoemde zijn er al wel third party apps beschikbaar die Google Drive ondersteunen, zoals GoDocs (een betaalde app).

 • Revisies. Net als Dropbox biedt Google Drive (via Google Docs) de optie tot het bijhouden van revisies: eerdere versies van documenten waar jij of je collega's samen aan werken. Is er per ongeluk een paragraaf verwijderd door een collega, die je graag wilt terughalen ondanks dat je het document al hebt opgeslagen en een undo niet meer mogelijk is? Geen probleem, want er zijn één of meerdere oudere versies van het document terug te halen, dus ook die waar de paragraaf tekst nog wel in staat. Overigens werkt dit alleen bij Google documenten. Bijvoorbeeld een Microsoft Word document dat wordt geüpload kan niet online worden bewerkt binnen Google Docs en daarvan zijn logischerwijs ook geen revisies beschikbaar.
 • Discussies.Geef commentaar op documenten of paragrafen tekst en bespreek zo de inhoud, om samen tot een definitieve versie te komen.
 • Specifiek delen. Bestanden binnen Google Drive kunnen worden gedeeld met anderen. Dit kan door anderen toegang te geven tot een specifieke map of door iemand een URL te sturen die verwijst naar een specifiek bestand. Die persoon kan het bestand dan alleen inzien of commentaar toevoegen of ook bewerken, afhankelijk van welke rechten worden toegekend.
 • HD video afspelen. Films die zijn geüpload naar Google Drive kunnen direct vanaf de webinterface van Google Drive worden afgespeeld. Slechts een tiental seconden is nodig om te beginnen met het bufferen, daarna begint de film online te spelen.

 • Zoekfunctie door middel van OCR. Gebruikers kunnen zoeken naar content op trefwoord en filteren op bestandstype en eigenaar. Google Drive kan tekst van gescande documenten herkennen door gebruik te maken van Optical Character Recognition (OCR) technologie. Hier kunnen we de nodige bezwaren van critici wel verwachten: "Wat doet Google met deze gegevens?" Dit zelfde is natuurlijk ook af te vragen over bijvoorbeeld Dropbox, gezien de problemen met privacy en security in het recente verleden.

Hoe gebruikersvriendelijk is Google Drive?

Een belangrijk aspect in de gebruikerservaring is snelheid. Over Dropbox wordt gezegd dat het prima is voor het opslaan en delen van een Word-document of een mapje foto's. De klachten luiden echter dat bij grote bestanden, zoals een film, het uploaden erg lang duurt. Hoe is dit bij Google Drive?

Als test heb ik een film (een avi-bestand) van 1,4 GB gekopieerd naar zowel een Dropbox, een Google Drive en een SkyDrive map. De gebruikte internetverbinding betrof een gemiddeld Ziggo kabelabonnement (30 Mbit/s download tegenover 3 Mbit/s upload). Conclusie: Dropbox was de verliezer in deze match. Het uploaden naar de online map duurde 1:42 uur. SkyDrive deed hier 1:28 uur over en Google Drive was de grote winnaar met 1:18 uur. Natuurlijk is dit slechts een momentopname en geen representatieve test. Maar Google Drive heeft nog een ander pluspunt: De film is direct af te spelen vanuit de online map, zonder deze eerst helemaal te moeten downloaden.

De webinterface van Google Drive is beschikbaar in ontzettend veel talen, waaronder ook het Nederlands. Dit is niet het geval bij Dropbox, deze is maar in 5 talen beschikbaar. Er zit nog wel een klein foutje aan de Windows desktop client van Google Drive: Dubbelklikken op het icoontje in de system tray geeft niet de geopende map in Windows Explorer, maar het rechtermuisknop menu. Hetzelfde als enkel klikken. Dit lijkt een foutje in de software dat hopelijk snel opgelost zal worden. Een ander ongemak is dat het icoontje (in diezelfde system tray) met een zogenaamde mouseover niet aangeeft hoever het is met uploaden. Waar Dropbox netjes in procenten de status van het te uploaden bestand weergeeft, toont Google Drive alleen "syncing 1 of 2". Ook hier weer een verbeterpuntje.

Support wordt verleend via het Google Helpcentrum en Google Drive biedt een goede ondersteuning voor het gebruik van sneltoetsen via het keyboard:


Hoe betrouwbaar en veilig is deze tool voor online bestanden opslaan?

Google biedt aan haar afnemers geen garantie voor de uptime en beschikbaarheid van haar diensten: "We doen bijvoorbeeld geen toezeggingen over de inhoud in de Services, de specifieke functionaliteit van de Services en de betrouwbaarheid, beschikbaarheid of mogelijkheid van de Services om te voldoen aan uw behoeften. We leveren de Services als zodanig (‘as is’)".

Sinds 1 maart jongstleden heeft Google haar privacyverklaring aangepast en versimpeld. Tegenstanders geven aan dat Google nu nog meer met je gegevens kan doen. Anderen zeggen dat het niet anders is dan eerst, maar in ieder geval nu een stuk inzichtelijker. Qua beveiliging hanteert Google de volgende veiligheidsaspecten:
 • Dataverkeer zoveel mogelijk via SSL.
 • Authenticatie in twee stappen en safe browsing via haar eigen Chrome browser.
 • Continue evaluatie van de manier van opslag en verwerking van gegevens.
 • Beperking van de toegang tot persoonlijke gegevens door medewerkers van Google en contractanten.

Is Google Drive betaalbaar?

Google Drive is gratis voor de eerste 5 GB opslagruimte. Mocht er behoefte zijn aan meer opslagruimte dan kan deze gekocht worden. Deze extra opslagruimte is tevens in te zetten voor het gebruik van Google Picasa. Voor $ 2,49 per maand is er 25 GB extra te koop. 100 GB extra opslagruimte kost $ 4,99 per maand. Beide abonnementsvormen geven tevens als bonus 25 GB extra voor het gekoppelde Gmail account. Dit is slim, want hiermee biedt een betaald gebruik van Google Drive toegevoegde waarde ten opzichte van het betaald gebruik van Dropbox.


Eindoordeel Google Drive

Het antwoord op de vraag in de titel is: Google Drive lijkt inderdaad een goede kandidaat om Dropbox langzaam aan te verslaan. Dit zal wellicht niet heel snel gaan omdat Dropbox al veel 'land heeft veroverd' en gebruikers niet steeds willen switchen van tool voor het delen van bestanden. Vooral niet als andere gebruikers al gebruik maken van gedeelde mappen met bestanden. Bovendien kent Google ook de nodige tegenstanders ("Wat doet Google met mijn bestanden en data?"). Maar de privacy en security problemen van Dropbox dienen natuurlijk ook niet vergeten te worden. De verwachting is dat indien er meer apps komen die integreren met Google Drive het snel marktaandeel zal gaan veroveren.


TagsTags: bestanden delen, google, dropbox, google drive, online bestanden opslaan, bestanden online, drive
Onno la Roi

Over Onno la Roi:


Onno la Roi is Testmanager bij De Testmanager BV: voor ondersteuning bij softwaretesten. Zijn ervaring in het testen en reviewen is de basis voor zijn inzet voor CloudTools.



Laatste Reviews: Data

Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten
  Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows
Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive
  Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Data
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Data

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

bestanden delen, google, dropbox, google drive, online bestanden opslaan, bestanden online, drive


Zoek online software





  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel    

Cloudprovider.nl