WPB,28443,saas-data
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten
Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten
Eindoordeel
Sterren: 3.5
Functionaliteiten
Sterren: 2_half
Gebruikersgemak
Sterren: 4_half
Data & Beveiliging
Sterren: 2_half
Kosten
Sterren: 4
WordPress werd ooit in het leven geroepen om bloggen eenvoudiger te maken voor minder technisch onderlegde mensen. In de loop der tijd is met de toename van het aantal functies dit oorspronkelijke doel van WordPress enigszins uit beeld verdwenen. Reden voor de bedenkers van Ghost om een platform te bouwen dat bloggen weer eenvoudig maakt. Na enkele weken stoeien blijkt het bijhouden van een blog met Ghost inderdaad kinderlijk eenvoudig.

Aanmelden voor Ghost is eenvoudig: gebruikersnaam, e-mailadres en een zelf te bepalen wachtwoord opgeven volstaat. Ghost stuurt vrijwel onmiddellijk een mail met daarin een link om de account te bevestigen. Het blogplatform is direct klaar voor gebruik.

Ghost heeft twee varianten: een gehoste versie en een variant waarbij de software op een eigen webserver wordt gezet, ingesteld en beheerd. De laatste versie is gratis, maar vergt nogal wat technische kennis. De gehoste versie is niet gratis, maar heeft als grote voordeel dat het aanmaken van een weblog letterlijk met een druk op de knop te doen is. Ghost is dertig dagen gratis uit te proberen. Tot die tijd heeft Ghost geen informatie over uw creditcard nodig.

Geen uitgebreid maar wel krachtig pakket functies

Ghost is zeker geen online software tool die bol staat van de functies. Wat er wel aan functionaliteit in zit, voldoet echter zeer goed. Ghost is overduidelijk gemaakt met het doel om snel een blog op te zetten en bij te houden. De vier pijlers waar dit blogplatform op rust zijn:
  • Hosting. Wie een account aanmaakt bij Ghost kan de software downloaden om zelf een website op te zetten, of kiezen voor één van de gehoste versies. Technisch zijn deze allemaal hetzelfde, het verschil zit hem in het aantal websites dat met deze account kan worden beheerd en het aantal bezoeken dat deze sites maandelijks trekken. Van het hosten zelf merkt een gebruiker verder niets: hij maakt vanuit het dashboard een nieuwe website aan en die werkt direct. De URL bestaat standaard uit een zelf gekozen naam, gevolgd door '.ghost.io'. Wie een eigen internetadres wil dat gehost wordt bij Ghost kan vanuit het dashboard een domeinnaam claimen. Het bijhouden van de website geschiedt vanuit de editor van de website zelf. Hiervoor is een aparte inlog nodig.
review_ghost_hosting
  • Marketplace. De vormgeving van de weblogs van Ghost wordt bepaald door templates. Het standaardsjabloon is naar mijn mening fraai. Wie toch iets anders wil, kan in de 'Marketplace' een andere template zoeken uit een verzameling van bijna 150 exemplaren. Een deel ervan is gratis en de rest kan voor bedragen tussen de 3 en 18 euro worden gedownload. Installeren is eenvoudig: de template wordt vanuit het dashboard ge-upload en geïnstalleerd. De templates in de Marketplace zijn over het algemeen modern vormgegeven en zien er professioneel uit.
review_ghost_marketplace
  • Markdown. De grootste troef van Ghost is het schrijven van berichten. De online software gebruikt hiervoor namelijk markdown. Deze 'opmaaktaal' is gemakkelijk te leren en heeft genoeg mogelijkheden in huis om berichten in een weblog van vorm en structuur te voorzien. Lijsten, afbeeldingen, quotes, URL's, code en koppen zijn allemaal bijzonder eenvoudig in berichten te plaatsen. Ghost begrijpt daarnaast ook pure HTML. Heel handig voor bloggers die meer willen dan de standaardfuncties van deze online software.
review_ghost_markdown
  • Support. De gehoste versie van Ghost heeft eigenlijk niet zo veel uitleg nodig. Wie Ghost zelf wil hosten heeft vermoedelijk veel meer behoefte aan ondersteuning. Ghost heeft hiervoor een uitstekende supportwebsite opgericht, die praktische handleidingen en een uitgebreid forum bevat. Onontbeerlijk voor de mensen die Ghost zelf gaan beheren, maar ook handig als naslagwerk voor de gebruikers van de gehoste versie.
review_ghost_support

Gebruikersgemak Ghost van hoog niveau

Al direct aan het begin van deze test blijkt Ghost heerlijk gemakkelijk in gebruik. Het aanmelden is eenvoudig, een website tot leven wekken is een kwestie van de spreekwoordelijke druk op de knop en berichten maken is door het gebruik van markdown ook gemakkelijk. Het enige punt van kritiek is dat de beheerszaken van een website verspreid zijn over het dashboard en de editor van de website zelf. Dit valt met name op wanneer de website van een nieuwe template moet worden voorzien. Logisch zou zijn als dit in de editor van de website zelf gebeurt, maar het moet dus vanuit de dashboard van Ghost. Dit kleine puntje van kritiek neemt niet weg dat het gebruikersgemak van Ghost van hoog niveau is.


Hoe veilig is mijn data bij Ghost?

De communicatie met de servers van Ghost verloopt altijd via een met SSL beveiligde verbinding, ook als men niet is ingelogd op de dashboard van Ghost of de gehoste website zelf. De server van Ghost staat in de Verenigde Staten, maar de websites van gebruikers worden gehost in het Verenigd Koninkrijk. Het grootste deel van uw data wordt dus bewaard in de EU. Ghost vermeldt op de website geen specifieke informatie over beveiliging, back-up en uptime van de cloud-dienst.

Wat kost deze online bloggingsoftware?

Mensen die Ghost zelf gaan hosten, mogen deze software gratis downloaden. De gehoste versies zijn in vijf smaken verkrijgbaar. Ze hebben allemaal dezelfde functionaliteit en verschillen in de hoeveelheid websites die gehost mogen worden en het maximum aantal maandelijkse views van die sites.
  • Mini. 1 weblog, 10.000 views per maand. Kosten: € 3,67 per maand.
  • Small. 5 weblogs, 50.000 views per maand. Kosten: € 10,24 per maand.
  • Medium. 15 weblogs, 150.000 views per maand. Kosten: € 26,34 per maand.
  • Large. 30 weblogs, 500.000 views per maand. Kosten: € 58,53 per maand.
  • VIP. onbeperkt aantal weblogs, miljoenen views per maand. Prijs op aanvraag.

Eindoordeel Ghost

De online software Ghost is erg gemakkelijk in gebruik, heeft een prettig prijskaartje en biedt een ruime keuze aan professioneel vormgegeven templates. Waar WordPress meer en meer een content managementsysteem is geworden, keert Ghost terug naar de oorsprong van het bloggen: zorgeloos content publiceren. Ghost heeft overduidelijk een gat in de markt gevonden. Als de makers deze focus weten te handhaven, gaat Ghost een mooie toekomst tegemoet.


TagsTags: webeditor, hosting, weblog, blogging, markdown, ghost
Robert Hertogs

Over Robert Hertogs:


Robert Hertogs is eigenaar van 2function en specialist in WordPress en functioneel ontwerp van websites. Robert is technisch bedrijfskundige, heeft een redactionele achtergrond en blogt over internet, technologie, software en webapps.Laatste Reviews: Data

Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows
  Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive
Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen
  Review Papyrs: eenvoudige creatie van interactieve informatiepagina's Review Papyrs: eenvoudige creatie van interactieve informatiepagina's

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Data
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Data

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

hosting, webeditor, weblog, blogging, markdown, ghost


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel