WPB,27670,saas-data
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen
Review Ecwid: supersnel professionele webshops bouwen
Eindoordeel
Sterren: 4.5
Functionaliteiten
Sterren: 4
Gebruikersgemak
Sterren: 4_half
Data & Beveiliging
Sterren: 4
Kosten
Sterren: 4_half
Er zijn behoorlijk veel online programma's om webwinkels mee te bouwen, maar het is (mijns inziens) onwaarschijnlijk dat er ook maar één zo efficiënt als Ecwid in elkaar steekt. Het is letterlijk mogelijk om in een uur een werkende webshop te bouwen met enkele producten erin, inclusief betaling met iDeal.

De kennismaking met Ecwid verloopt aangenaam. Iedereen kan een account aanmaken door naam, e-mail en wachtwoord op te geven, maar het is ook mogelijk om hiervoor een bestaand account van PayPal, Facebook of Google te gebruiken. Welke optie ook is gekozen, Ecwid staat direct klaar voor gebruik. Een proefperiode is er eigenlijk ook niet, want hiervoor mag iedereen de gratis basisversie (maximaal 10 producten in de webshop) van deze online software gebruiken. Creditcardgegevens of andere financiële informatie hoeft niemand dus te verstrekken.

Ecwid voorzien van alle essentiële functies

Het beheersysteem is opgebouwd uit twee componenten: een deel met gegevens over de account en de inrichting van de webwinkel, en een deel voor de producten en de bestellingen. Ecwid heeft een systeem om op basis van het IP-adres van de bezoeker te bepalen waar deze vandaan komt en welke taal hij waarschijnlijk spreekt. Ecwid schakelt dan automatisch om naar die taal als iemand de webshop voor het eerst bezoekt. Als de herkomst onduidelijk is, toont de webshop de standaardtaal. Welke dat is, bepaalt de eigenaar van de webshop. Bezoekers kunnen overigens altijd zelf de taal wijzigen.

De vormgeving is volgens de tegenwoordige standaarden geregeld met een stylesheet (CSS). Wie verstand heeft van CSS, kan één van de drie standaard stylesheets van Ecwid kopiëren en naar eigen inzicht aanpassen. De stylesheets zijn zo gebouwd dat de webwinkel responsive is. Deze twee functies zijn voorbeelden van de aandacht voor details waarmee deze clouddienst in elkaar is gezet. De belangrijkste functionaliteiten van Ecwid zijn:
  • Catalogus. De plek waar de producten zijn te zien noemt Ecwid de catalogus. Deze zit goed doordacht in elkaar. Producten zijn onder te verdelen in categorieën en mogen eigenschappen en opties hebben, die elk afzonderlijk van een eigen meerprijs zijn te voorzien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een kunstwerk onder te brengen in de categorie 'canvasprint', met drie afmetingen als optie, plus extra opties voor framedikte en een ophangsysteem: een flexibele en doeltreffende manier om een productcatalogus op te zetten.
review_ecwid_catalogus
  • Betaling met iDeal. Ecwid biedt een groot aantal betaalopties, waaronder PayPal en creditcard. In Nederland telt eigenlijk maar één betaalwijze en dat is iDeal. Gelukkig heeft Ecwid iDeal via Mollie in huis. Geen rechtstreekse koppeling met iDeal dus, maar wie al een account heeft bij deze Nederlandse payment service provider, hoeft slechts zijn 'ID' op te geven om de webwinkel van Ecwid met Mollie te verbinden.
review_ecwid_ideal
  • Verzendopties. De verzendkosten zijn vaak een ondergeschoven kindje bij webwinkelsystemen. Zo niet bij Ecwid, dat hier erg goed over heeft nagedacht. Het is mogelijk om voor regio's als het land waar de webwinkel is gevestigd, meerdere landen, de EU, de VS en de rest van de wereld aparte verzendopties en bijbehorende kosten vast te leggen. Andersom kan ook: klanten voor één regio verschillende verzendopties laten kiezen. Ecwid gebruikt hiervoor een wizard, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan.
review_ecwid_verzendopties
  • Overzicht bestellingen. Minstens zo belangrijk is de afhandeling van bestellingen. Ook hier toont Ecwid zich van de professionele kant. Als een bestelling is geplaatst, komt deze direct in het overzicht met bestellingen te staan. Als het een nieuwe klant betreft, heeft deze zijn gegevens moeten invoeren. De klantgegevens komen direct in het klantenbestand te staan. Beheerders krijgen meteen een e-mail met de mededeling dat er een nieuwe bestelling is geplaatst en de klant ontvangt een bevestigingsmail.
review_ecwid_overzicht_bestellingen
  • Social Media. Promotie van de winkel is belangrijk en daarom heeft Ecwid functies om de webwinkel te voorzien van 'like' knoppen voor Facebook, Twitter, Pinterest en Google. Ook bestaat de mogelijkheid om klanten te vragen hun aankoop op social media te delen. Ecwid biedt tevens de optie om in de webwinkel een reactiesysteem te plaatsen dat gekoppeld is aan Facebook. Het is minder uitgebreid dan hetgeen Strato Webshop op dit punt te bieden heeft, maar zeker voldoende om meer bezoekers naar de webwinkel te trekken.
review_ecwid_socialmedia
  • Integratie. Ecwid host de webshop en kan indien gewenst een mobiele versie tonen op een subdomein van Ecwid. De normale webshop is bijzonder eenvoudig te integreren in iedere willekeurige website. Bij het opbouwen van de webwinkel maakt Ecwid een stukje code aan dat op de website moet worden geplaatst. De pagina waar de code staat, toont vervolgens de complete webwinkel. Er zijn plug-ins beschikbaar voor websites die gebruikmaken van WordPress, Joomla, Drupal, ModX en Squarespace. Op alle andere typen websites moet de code met de hand op de juiste pagina worden gezet. Ecwid maakt een code aan voor de gehele webwinkel, maar ook voor ieder individueel product.
review_ecwid_integratie

Gebruikersgemak Ecwid van hoog niveau

De makers van Ecwid hebben niet alleen heel goed nagedacht over de functionaliteit van hun webwinkelsysteem, het gebruikersgemak is van hetzelfde hoge niveau. De interface oogt misschien wat 'technisch', maar is wel duidelijk. Alle functies staan in menu's en tabbladen onder handbereik. Zoeken naar opties is daardoor niet aan de orde. Bij de inrichting van de webwinkel staan zo veel mogelijk componenten al klaar en kan de bouwer daar snel op voortborduren. Voor een Nederlandse webwinkel biedt Ecwid de belangrijkste betaalopties in ons land bijvoorbeeld als eerste aan, gevolgd door Europese, enzovoort.

Deze manier van werken maakt dat het opzetten van een webwinkel kinderlijk eenvoudig is. En als het een keer iets lastiger is, dan staat een wizard paraat. Het gebruikersgemak van Ecwid is door dit soort details van hoog niveau.

Hoe veilig zijn de gegevens bij Ecwid?

De communicatie met de servers van Ecwid verloopt vanaf de inlogpagina al via een beveiligde SSL internetverbinding. Het betalingsgedeelte van de webwinkel is extra beveiligd en voldoet aan de zwaarste eisen die banken en andere financiële instellingen aan betalingsverkeer stellen. Ecwid doet geen uitspraken over de uptime van de clouddienst, maar heeft wel een aparte sectie met informatie over incidenten, de oorzaak en nog belangrijker: wat ze hebben gedaan om herhaling te voorkomen.

De servers van Ecwid staan in de Verenigde staten, het land waar de overheid meer vrijheden heeft om bij uw data te komen dan de Europese Unie. Het zijn servers van Amazon Web Services (AWS), een dienstverlener die veel aandacht aan beveiliging en back-up van data besteedt en als algemene norm voor uptime 99,99% opgeeft.

Wat kost deze online software?

Ecwid is in vier varianten verkrijgbaar. Ze bieden allemaal de hiervoor genoemde functies. Beperkingen in opslag en bandbreedte kent Ecwid voor geen enkele versie. Het prijsverschil tussen de varianten wordt veroorzaakt door het maximaal aantal producten in de webwinkel en de mate van ondersteuning. Bij het afsluiten van een jaarcontract liggen de maandbedragen lager en geeft Ecwid bovendien twee maanden korting.
  • Free. 10 producten, onbeperkte opslag en bandbreedte, geen transactiekosten. Online supportforum. Gratis.
  • Venture. 100 producten, onbeperkte opslag en bandbreedte, geen transactiekosten. Online supportforum en e-mailsupport. Kosten: € 11,- per maand of € 110,- per jaar.
  • Business. 2500 producten, onbeperkte opslag en bandbreedte, geen transactiekosten. Online supportforum, e-mailsupport en helpdesk via chat. Kosten: € 26,- per maand of € 260,- per jaar.
  • Unlimited. onbeperkt aantal producten, onbeperkte opslag en bandbreedte, geen transactiekosten. Online supportforum, e-mailsupport, helpdesk via chat en ondersteuning bij opzetten van webshop. Kosten: € 73,- per maand of € 730,- per jaar.

Eindoordeel Ecwid

Een webshop bouwen met Ecwid blijkt tijdens de test erg eenvoudig te zijn. De claim in de inleiding van deze review is niet overdreven: het is echt mogelijk om in heel korte tijd een goed functionerende webwinkel in de lucht te krijgen. Alle essentiële functies van een webwinkel zitten in Ecwid en zijn goed doordacht. Het gebruikersgemak is van hoog niveau en de prijs is verrassend laag. Dit is een absolute topper en het is daarom niet zo verwonderlijk dat aanbieders van online web-editors zoals Wix, Strikingly en Webydo sinds kort integratie met Ecwid aanbieden.


TagsTags: webshop, e-commerce, hosting, webwinkel, online webeditor, ecwid
Robert Hertogs

Over Robert Hertogs:


Robert Hertogs is eigenaar van 2function en specialist in WordPress en functioneel ontwerp van websites. Robert is technisch bedrijfskundige, heeft een redactionele achtergrond en blogt over internet, technologie, software en webapps.Laatste Reviews: Data

Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten Review Ghost: weblog met professioneel design beheren en hosten
  Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows Review NovaBACKUP: veilige en snelle back-ups in de cloud voor Windows
Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive Review Insync: goedkope samenwerking en synchronisatie via Google Drive
  Review Papyrs: eenvoudige creatie van interactieve informatiepagina's Review Papyrs: eenvoudige creatie van interactieve informatiepagina's

Lees al onze reviews over online software en SaaS in de categorie: Data
Overzicht leveranciers online software en SaaS in de categorie: Data

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

hosting, webshop, webwinkel, e-commerce, online webeditor, ecwid


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel