WPB,1512,algemeen
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Wat is Cloud Computing en SaaS?
Bij Cloud Computing wordt een deel van de ICT infrastructuur naar het internet, ook wel de cloud genoemd, verplaatst. In plaats van lokaal software en hardware te installeren en te gebruiken, wordt dit bij Cloud Computing in een extern datacenter gedaan. Online ICT-infrastructuur dus. Cloud Computing en met name Software as a Service (SaaS) worden steeds vaker toegepast door bedrijven vanwege de efficiency- en kostenvoordelen.

Cloud Computing komt in vele vormen voor. Van afgeschermde private platforms voor grote bedrijven tot kleine handige programma's zoals online factureren. Er zijn drie verschillende vormen van Cloud Computing:
  • Software as a Service (SaaS) hierbij wordt een programma via het internet aangeboden. Met een abonnement wordt toegang gekocht voor een bepaalde tijd en een aantal gebruikers. De aanbieder van de SaaS zorgt voor de installatie, het onderhoud en de back-ups.
  • Platform as a Service (PaaS) maakt het mogelijk om (direct) eigen programma's te draaien of te ontwikkelen op een server, zonder dat er lokaal specifieke software of hardware voor nodig is.
  • Infrastructure as a Service (IaaS) levert de gehele IT infrastructuur op afstand. In plaats van het kopen van servers, software, ruimte in een datacenter en netwerkbenodigdheden, wordt alles uitbesteed.


Voordelen Cloud Computing en SaaS

Voor de meeste ondernemers is SaaS een aantrekkelijk alternatief voor het kopen van software. Online software biedt veel voordelen op het gebied van:
  • Efficiency en kosten
  • Schaalbaarheid
  • Inspelen op nieuwe mogelijkheden
Er kan er op IT-kosten geld bespaard worden. Wie gebruik maakt van Cloud Computing hoeft minder of geen software en hardware aan te schaffen en te onderhouden. Dit wordt uitbesteed aan de desbetreffende leverancier.

In plaats van een programma aan te schaffen en op verschillende computers te installeren, wordt een contract afgesloten met een SaaS-leverancier. Vervolgens kan het programma via een webbrowser gebruikt worden.

Voordeel van SaaS is dat er geen zorgen meer zijn over de software en updates. De SaaS-leverancier zorgt ervoor dat er altijd gebruik gemaakt wordt van de nieuwste versies. Belangrijke updates worden niet meer vergeten, want die worden automatisch doorgevoerd. Net als het maken en beheren van back-ups van de data.

Online software wordt schaalbaar aangeboden. Er wordt betaald per gebruiker en meestal is het niet nodig bulklicenties aan te schaffen. Mocht een bedrijf of project groeien of krimpen, dan kan dat snel en eenvoudig worden aangepast. Is er extra opslagcapaciteit nodig? Met één klik wordt dit aangeschaft.

SaaS-oplossingen kunnen vanaf iedere locatie en via ieder apparaat met een webbrowser benaderd worden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om met teams, klanten of leveranciers samen te werken aan projecten en informatie te delen. Cloud computing, online software en SaaS zijn de aanjagers van Het Nieuwe Werken.

Waar moet u op letten bij aanschaf SaaS-oplossingen?

Bij het aanschaffen van online software zijn er een aantal punten waar op gelet moet worden:
  • Uptime en bereikbaarheid: Toegang tot de software gaat via het internet. Geen verbinding betekent dus geen programma. Bekijk daarom goed de garanties die een leverancier geeft qua uptime.
  • Importeren en exporteren van data: Bij de overstap naar nieuwe software moet de oude data meestal worden meegenomen. Het is daarom belangrijk om vooraf na te gaan hoe bestaande data geïmporteerd kan worden, maar ook hoe in de toekomst de data van de SaaS-oplossing kan worden geëxporteerd. Kortom, zorg voor een goede Service Level Agreement (SLA) waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Niets is tenslotte eeuwig.
  • Beveiliging en privacy: Gevoelige informatie moet niet op straat komen te liggen. Bekijk in de algemene voorwaarden van de SaaS-aanbieder hoe de data wordt opgeslagen en wie daar toegang toe heeft. Ook de inlogprocedure en hoe het delen van informatie met andere gebruikers wordt afgehandeld zijn belangrijke punten om rekening mee te houden.

CloudTools test SaaS

Bovenstaande punten worden ook altijd meegenomen in de uitgebreide reviews van CloudTools, waar online software wordt getest en besproken die als SaaS worden aangeboden in de categorieën:
Lees ook de 10 Tips bij aanschaf SaaS


TagsTags: cloud computing, saas, software, paas, iaas
Emiel

Over Emiel :


Emiel (1984) is een freelance multimedia journalist. Hij heeft een achtergrond in de ICT en schrijft regelmatig over digitale ontwikkelingen voor websites en magazines.Laatste Dossier: Algemeen

Dossier: Online Enquete Software Dossier: Online Enquete Software
  Online Software Dossier: Zoho Business kantoorapplicaties Online Software Dossier: Zoho Business kantoorapplicaties

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

cloud computing, saas, software, paas, iaas


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel    

Cloudprovider.nl