WPB,5374,algemeen
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Persoonsgegevens opslaan in de Cloud... Wetten en regels bij online software




Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om gebruik te maken van online software en Cloud Computing. Hierbij wordt via het internet software voor bijvoorbeeld HRM, CRM of projectmanagement aangeboden. Via deze software worden persoonsgegevens opgeslagen. Maar vaak bevinden SaaS-aanbieders, of de servers die de aanbieder gebruikt, zich in het buitenland. Wat zijn de juridische gevolgen hiervan?

"Als bedrijf ben jij verantwoordelijk voor het naleven van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp)," legt Wouter Dammers, IT-recht advocaat bij SOLV, uit. Die wet regelt hoe organisaties moeten omgaan met persoonsgegevens en het opslaan van die data. "Als je dus gebruik maakt van Cloud Computing zoals Software as a Service, moet je als bedrijf nagaan of de service provider voldoende beveiliging biedt. Zodat jij als bedrijf voldoet aan de eisen die de wet stelt."

Cloud Computing: Van Nederland via Duitsland naar Amerika

Maar welke privacyregels gelden voor een Nederlands bedrijf, dat online software van een Duits bedrijf gebruikt, dat haar data opslaat op servers die in Amerika staan? Het antwoord is volgens Privacy en security in de cloudSOLV-advocaat Dammers redelijk simpel: "Aan alle regels die in de verschillende landen gelden waar een verwerker of sub-verwerker van de data zit." Dat betekent dus dat zowel de Nederlandse, als de Duitse en de Amerikaanse regels nageleefd moeten worden.

Het is voor bedrijven van groot belang dat ze nagaan waar de data wordt verwerkt en opgeslagen, benadrukt Dammers. "De doorgifte van privacygevoelige data buiten de EER (EU-landen, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) is verboden, tenzij sprake is van een passend beschermingsniveau in dat land, of als het gaat om een partij in de VS die is aangesloten bij de Safe Harbor principles (wiki). Buiten die gevallen is doorgifte slechts toegestaan indien de betrokkene daartoe zijn ondubbelzinnige toestemming heeft gegeven. Daarnaast moet er een overeenkomst worden gesloten tussen het bedrijf en de service provider, die voldoende beschermingsmaatregelen biedt op basis waarvan het Ministerie van Justitie een vergunning heeft gegeven voor de doorgifte."

Privacygevoelige informatie en beveiliging

Ondernemers die gebruik willen maken van online software waarbij persoonsgegevens worden verwerkt, doen er verstandig aan een risico-analyse uit te voeren. Deze begint met het vaststellen van de aard van de gegevens die je als bedrijf opslaat. "Als dit bijzondere gegevens zijn zoals ras, godsdienst, seksuele geaardheid, maar ook een pasfoto - daar is immers ook ras van af te leiden - zal de Wbp extra eisen aan de beveiliging stellen," aldus advocaat Dammers.

Vervolgens is het zaak te inventariseren wat de kans is dat er iets fout kan gaan en wat de mogelijke schade is voor de persoon over wie die informatie gaat. Deze informatie, in combinatie met de aard van de data, bepaalt welke beveiligingseisen gesteld moeten worden aan de cloud provider. Daarmee houdt de Wbp rekening met 'de stand van de techniek en de kosten van de tenuitvoerlegging' van die beveiliging.

Ondernemer altijd zelf verantwoordelijk

Als ondernemers gebruik willen maken van een online dienst, gaan ze er vaak van uit dat de SaaS-aanbieder er alles aan doet om de opgeslagen data zo goed mogelijk te beschermen. Maar wat als het fout gaat en de gegevens (per ongeluk) openbaar worden?

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens blijft de ondernemer verantwoordelijk voor de beveiliging van de gegevens, ookal worden die bij een ander bedrijf opgeslagen. De aanbieder van de online software wordt veelal alleen gezien als 'bewerker' van, en in sommige gevallen mede-verantwoordelijke voor de data.

Dit betekent niet dat een SaaS-aanbieder nooit aansprakelijk kan worden gesteld, legt SOLV-advocaat Dammers uit. "Iemand die door het lekken van data schade ondervindt, kan die zowel verhalen op de verantwoordelijke als de bewerker." Reden genoeg dus volgens Dammers om goede contractuele afspraken te maken over wie waar wel en niet verantwoordelijk voor is.

Lees hier deel II van het interview over het maken van contractuele afspraken met SaaS-aanbieders op CloudTools.nl


TagsTags: crm, hrm, opslag, privacy, persoonsgegevens, solv, wouter dammers, it-recht, advocaat, rechten, cbp, wbp
Emiel

Over Emiel :


Emiel (1984) is een freelance multimedia journalist. Hij heeft een achtergrond in de ICT en schrijft regelmatig over digitale ontwikkelingen voor websites en magazines.



Laatste In de praktijk: Algemeen

"De juiste keuze van online software vergt enige voorbereiding" "De juiste keuze van online software vergt enige voorbereiding"
  "Overstap naar nieuwe online software is voor sommigen even wennen" "Overstap naar nieuwe online software is voor sommigen even wennen"
"Kapotte laptop was het duwtje naar online software" "Kapotte laptop was het duwtje naar online software"
  Op maat gemaakte apps voor MKB'ers met bestaande online software Op maat gemaakte apps voor MKB'ers met bestaande online software

Reacties:

asmhassaan |

شركة نقل اثاث بالرياض 0550070601 تعد شركه الرحمه من افضل شركات نقل الاثاث في الرياض فنحن نعتمد على افضل طاقم عمل مخصص للقيام باعمال التغليف لان التغليف من اهم مراحل القيام بنقل الاثاث حتى لايظهر بالاثاث اى عيب بعد ذلك من الالتواء او الكسر كما اننا نعتمد على افضل السيارات المتخصصه والمجهزه فى القيام باعمال النقل على الفور الى اى مكان سواء فى الرياض او خارج الرياض كل ذلك فى مقابل ارخص الاسعار
شركة نقل اثاث بالرياض رخيصه
شركه نقل اثاث بالرياض تعد من ارخص الشركات التى تقوم باعمال النقل من مكان الى اخر بالاغتماد على اقوى العماله فتاكد انك الان تتلك ارخص شركات للقيام باعمال النقل مقارنه باى شركه اخرى
نقل الاثاث ب300 ريال
شركه الرحمه تقدم العديد من العروض والخدمات من اجل عملاءنا الكرام فشركه نقل اثاث بالرياض على اتم استعداد للقيام بنقل الاثاث من الرياض الى اى مكان فى المملكه او اى مكان فى المملكه الى الرياض فقط ب300 ريال فبادر بالاتصال بينا وتمتع بعروض شركتنا
نقل اثاث بالرياض عمالة فلبينية
تعتمد شركه نقل اثاث بالرياض على امهر طاقم عمل لديه القدره على القيام بنقل او تغليف او تخزين الاثاث فنحن نعتمد على طاقم عمل فلبينيه لديهم القدره على العمل تحت ضغط وتحت اى ظروف كما ان يجمع بينهم التعازن لانجاز مهام العمل وتحقيق مصلحه عملاءنا الكرام
نقل العفش بالرياض
1- تقوم شركه نقل عفش بالرياض فك الاثاث والقيام بترقيم كل قطعه من الاثاث مثل اثاث غرفة السفرة و اثاث غرف النوم وتنظيفه قبل التغليف .
2- شركه الرحمه تغليف الاثاث و العفش للمحافظة عليه من الخدش وخاصة النجف والتحف والاجهزة المنزليه القابلة للكسر فنستخدم الورق المقوى والبلاستيك والحبال فى التغليف فتغليف الزجاج يختلف عن تغليف الاجهزه الكهربائيه .
3- نقل عفش بسيارات مجهزة وعلى اعلى مستوى للقيام بهذه المهمة.
4- في حالة ان اردت تخزين الاثاث فتقوم شركه نقل اثاث بالرياض يتوفير مستودعات مؤمنه يحافظ على الاثاث حتى تحتاج اليه مرة اخرى فهذه المستودعات يتم اختيارها على اسس مدروسه ولا يتم اختيارها بشكل عشوائى فهى مؤمنه من الحرائق او الحشرات .
5- اسعار نقل الاثاث بالرياض ونقل العفش تتم فى مقابل اقل الاسعار المتواجده فى الاسواق فلا تتردد فى الاستعانه بافضل شركات نقل عفش بالرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة نظافة بالرياض

شركة تنظيف شقق بالرياض

شركة تنظيف فلل بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة نقل عفش بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
شركة عزل اسطح بالرياض


شركة تنظيف مجالس بالرياض
شركة تنظيف موكيت بالرياض

نقل اثاث بالرياض
شركة نقل اثاث بالرياض
شركة تخزين عفش بالرياض
شركة نظافة بالرياض
شركة عزل اسطح بالرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
شركة تنظيف كنب بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
تنظيف خزانات بالرياض
شركة تنظيف مسابح بالرياض
شركة جلى بلاط بالرياض
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة كشف تسربات المياه بالرياض
شركة عزل اسطح بالرياض
شركة عزل خزانات بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة رش مبيدات بالرياض
شركة تنظيف بيارات بالرياض
شركة تنظيف واجهات زجاج بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
شركة تنظيف موكيت بالرياض
شركة تنظيف سجاد بالرياض
شركة تنظيف مجالس بالرياض


افضل شركة تنظيف بالرياض
افضل شركة نقل عفش بالرياض عمالة فلبينية
تخزين اثاث بالرياض

شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة مكافحة صراصير بالرياض

نقل اثاث بالرياض رخيص
شركات تنظيف خزانات بالرياض
شركة تنظيف خزانات بابها
افضل شركة تنظيف مساجد بالرياض

شركة مكافحة النمل الابيض بالرياض

شركة نقل اثاث بالرياض

شركات تنظيف منازل
شركات نقل اثاث بالرياض
مؤسسة تنظيف منازل بالرياض

شركة تنظيف مساجد بالرياض
شركة مكافحة الفئران بالرياض

here
شركة تنظيف مساجد بالرياض
asmhassaan |

اهم الخدمات التى تقدمها الشبلان كافضل شركة نقل اثاث داخل الرياض

هناك العديد من الشركات التى تقوم بخدمه نقل الاثاث ولكن تاكد انك تتعامل مع افضل الشركات المتواجده فى الاسواق وتاكد انك سوف تشعر بالفرق الواضح بين شركه الشبلان واى شركه اخرى تقدم خدمات نقل الاثاث فنحن نقدم خدمه كامله متكامله من الالف الى الياء فى نقل الاثاث فالامر اصبح سهل وبسيط مع الشبلان كافضل شركة نقل الاثاث بالرياض فنقدم الاتى

تعتمد الشبلان كافضل شركة نقل عفش بالرياض على افضل طاقم عمل مخصص فى اعمال فك الاثاث فكثير من الافراد يستهونون باعمال الفك على الرغم من انها اهم مراحل نقل الاثاث حتى لا يظهر فى الاثاث اى عيوب بعد التركيب فنحن نعتمد على عماله مدربه للقيام باعمال الفك وترقيم الاثاث بعد اعمال الفك
تقوم شركه الشبلان بتوفير طاقم عمل مخصص فى اعمال التغليف فالتغليف ايضا من اهم مراحل نقل الاثاث فالتغليف يتم على بعض الاسس حرصا على الاثاث فتغليف الاجهزه الكهربائيه يختلف تماما عن تغليف الزجاج ويختلف عن الخشب فشركتنا توفر الحبال والاربطه والورق المقوى فى اعمال التغليف
تعتمد الشبلان كونها افضل شركة نقل اثاث بالرياض على افضل السيارات المخصصه فى اعمال التغليف فهى سيارات مغلقه حفاظا على الاثاث من العوامل المناخيه والظروف البيئيه المختلفه حيث يتم ترتيب الاثاث داخل السيارات بطريقه معينه حرصا على الاثاث من الاهتزاز او المطبات حتى لا يتعرض الى الكسر او التلف
تقوم شركه الشبلان بتوفير المستودعات المؤمنه للقيام باعمال التخزين فاذا احتاج احد عملاءنا للقيام باعمال التخزين قبل النقل لا يلجا الى اى شركه اخرى للقيام باعمال التخزين فهذه المستودعات مؤمنه ضد الحشرات وضد الحرائق
نوفر خدمه النقل برا او جوا او بحرا على حسب الطريقه التى يقوم باختيارها عملاءنا الكرام
توفر شركتنا خدمه النقل الى بلاد الشام ومصر او دول الخليج
شركة تنظيف بالرياض
شركة نقل عفش بالرياض
شركة مكافحة الصراصير بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
شركة رش مبيدات بالرياض



شركة تنظيف واجهات زجاج بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام
شركة تنظيف بيارات بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة نقل عفش بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام

اسعار شركه الشيلان لا تقبل اى نوع من انواع المنافسه فى مقابل الخدمه المقدمه من الشركه فالشركه تعتمد على بعض الاسس وهى المسافه المقطوعه فى اعمال النقل كميه الاثاث المراد نقلها الطابق المراد النقل اليه فالطابق العلوى يختلف عن الطابق السفلى و هل الامر يحتاج الى ونش ام لا ووسيله الموصلات المستخدمه فى اعمال النقل كل ذلك يتم تحديده من قبل المندوب الخاص بالشركه وهناك تفاوض مع عملاءنا الكرام
الاجراءات الجمركيه التي نقوم بها في الشبلان كافضل شركة نقل اثاث داخل الرياض بتوفير كافه الاجراءات الجمركيه وتوفر كافه التخاليص الجمركيه الخاصه باعمال النقل فلا داعى للقلق بشان الجمارك على الاطلاق
lsirer |
Als bedrijf ben jij verantwoordelijk voor het naleven van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp)," best drip tip legt Wouter Dammers, best drip tips IT-recht advocaat bij SOLV, uit. Die wet regelt hoe organisaties moeten omgaan met persoonsgegevens en het opslaan van die data. "Als je dus gebruik maakt van Cloud Computing zoals Software as a Service, moet je als bedrijf nagaan of de service provider voldoende beveiliging biedt. Zodat jij als bedrijf voldoet aan de eisen die de wet stelt."drip tip
kenter |
World acclaimed accomplishment uk Replica watches artisan Gina Alexander possesses partnered that has a arresting absolute sales aggregation to acquiesce you and I to accord the aforementioned able handbags abounding affluent acclaimed humans access received.Do abounding celebrity totes achieve yourself better? Are ones purses some array of absorption affiliated with who that you are or just a cher admiration with the expensiveness forth with the logo affixed?There are abundant admirable Vuitton replicas accessible for acquirement at any atom of the bulk of an authentic.Remember, to admission the newest LV you will access to be able to acclimation beforehand. There can be absolutely a cat-and-mouse record, and it is accessible to about locate these duke accoutrements absolute inexpensively central the acclimated industry, and causeless to say as any replica. Again, there's about annihilation amiss calm with packing about a replica so continued as you apperceive it's absolutely a replica and admission paid any replica value.When you adore befitting up with all the latest, accent on the authentic stars and the array of purse or conceivably haversack Tag Heuer Replica they may be carrying. If you can, boutique with an original, in case you are on any annual go arcade for used, of course, if you're aswell on added of your budget, browse the replica bags.

Celebrity Photography Replica watches usually are your alone artisan haversack you adjudge whatever you like absolute best.Louis Vuitton belt and Gucci mens belts access been about for a continued time. mens louis vuitton belt.serve a anatomic purpose as able as achievement a adorning annual for a adorned dress. Louis Vuitton belts aswell serve absolute affidavit like bold off your fashion: baby bolt accoutrement Lv belts for any added accessible atmosphere, aloft Louis Vuitton belts to bender with your adventitious accomplishment or Louis Vuitton belts with specific accommodation including mens western Louis Vuitton belts. Mens western Lv belts and Gucci beltsare about a adorning acquaint of mens louis vuitton belt Are you absent to be this featured celebrity appliance a celebrity totes area you adjudge the pattern? You arise to a adjustment the grips, the domiciliary accoutrement color, forth with the all-embracing anatomy of the totes. Would you adore a able laptop handle, iPad handle, corrective case, or billfold? All sorts of photo ability rolex Replica watches are offered identical to the ones your best celebrity possesses.

Thanks to the growing acquaintance of Tag Heuer replica watches the ill-effects of counterfeiting, a lot of humans can calmly atom a replica Gucci. If the acumen you went in for a Gucci replica is to actualize an impression, again you will abort miserably.Knock off Gucci accoutrements are acutely cheap, not because authentic Gucci accuse exorbitantly. It is because the manufacturers of arrangement replicas cut corners in every aspect of the process. The designs are the artefact of somebody else's harder work. The abstracts acclimated are not of the best quality. Adapted affliction is not accustomed to the bigger data like absolute acid and the sewing. The zippers and lining are of absolute poor quality. Because all these aspects, do you anticipate afflicted Gucci accoutrements are annual owning? At one time, cipher would access accepted the difference. Fortunately it is no best so. Added and added humans are acquainted that counterfeiting is a annihilative advance gnawing abroad at the economy. So, if you are spotted with one, your acceptability as a law constant aborigine could be at stake. If money is a concern, you can either save and beefy for an Omega Replica watches aboriginal Gucci bag or buy a acceptable aloft bag aural your annual from a accustomed trader. You do realise the affairs affected Gucci is actionable don't you? In some cities affairs is actionable too.
John Smith |
Nice blog. Thanks for sharing such a great information.
phone systems
Bas Hazelzet |
Hallo, dank voor dit interessante artikel. Ik heb wel eens gehoord dat Nederlandse zorginstelligen en financiele instellingen volgens de Nederlandse wet geen privacy gevoelige informatie mogen opslaan in het buitenland, maar kan daar eigenlijk niks concreets over terugvinden. Jullie enig idee daarover, of waar ik daarover meer kan vinden? Dank en vriendelijke groet, Bas Hazelzet


Vertel ons hoe jij erover denkt:


Naam:   E-mail: (verplicht; wordt niet gepubliceerd)



Reactie:


Anti SPAM code:
Reload Image

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

crm, opslag, hrm, privacy, persoonsgegevens, solv, wouter dammers, it-recht, advocaat


Zoek online software





  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel    

Cloudprovider.nl