WPB,28088,algemeen
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

Het 'Cloud for Europe' initiatief
Cloud for EuropeRecentelijk is het project 'Cloud for Europe' in het Fraunhofer Instituut in Berlijn van start gegaan. Dit initiatief, gestart vanuit de Europese Commissie, heeft tot doel cloud computing in de publieke sector te promoten en onderzoek te laten plaatsvinden naar de mogelijkheden voor veilig gebruik van cloud computing in die sector. Niet in de laatste plaats moet het initiatief ook een platform bieden om cloud-aanbieders in contact te brengen met de publieke sector. Een mooi initiatief en ongetwijfeld een goede mogelijkheid om cloud meer naar de publieke sector te brengen.

De kick-off in Berlijn werd omlijst door ministeries uit diverse Europese landen en ook Neelie Kroes gaf 'acte de presence' op dit evenement, dat door bijna 300 inschrijvers bezocht werd. Alhoewel policy makers en industrie nadrukkelijk uitgenodigd waren, leek het vooral een Brussels evenement met aanwezigen uit de publieke sector. De eerste dag was vooral tijd ingeruimd voor diverse key notes. De tweede dag was bedoeld om discussie te voeren met panels waarin diverse cloud-aanbieders vertegenwoordigd waren.

Cloud partnership

Mensen die mijn blogs volgen zullen niet verrast zijn dat dit event een uitwas is van het zogenaamde 'Cloud Partnership'. Dit nieuwe project is dan ook bedoeld om de initiatieven vanuit het Cloud Partnership in operationele zin te addresseren en om partners te helpen een juiste cloud-strategie te implementeren. Het Cloud Partnership is een initiatief vanuit de Digitale Agenda van Neelie Kroes die vooral gericht is op het samenbrengen van vertegenwoordigers van EU-lidstaten om tot een Europese cloud-strategie te komen voor de publieke sector. Vanuit dit initiatief zijn in Brussel diverse werkgroepen actief die hier eind 2013 hun rapporten over moeten aanleveren:

Werkgroep Code of Conduct

Hierin wordt vooral onderzocht aan welke regels de cloud-markt moet voldoen om compliant te kunnen zijn met (Europese) regels rond data-bescherming. Zeker op dit moment een relevant onderwerp met de berichtgevingen rondom afluisterpraktijken door regeringen.

Werkgroep Cloud Standards

Deze werkgroep houdt zich vooral bezig met het onderzoeken welke typen standaardisatie er op ICT-cloud gebied zijn. ETSI (European Telecommunications Standards Institute) heeft hier een leidende rol in. Zij brengen in kaart welke initiatieven momenteel bestaan en mogelijk gebruikt zouden kunnen worden.

Werkgroep Service Level Agreements

Deze groep, hoofdzakelijk vanuit de industrie gevoed, heeft tot doel te kijken of Service Level Agreements meer uniform gemaakt kunnen worden voor het domein van cloud computing.

Werkgroep Certificering

Vanuit deze werkgroep, ook bestaande uit hoofdzakelijk de zakelijke cloud-industrie en geleid door ENISA (Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging), wordt gekeken in hoeverre het mogelijk is om een cloud certificeringsprogramma op te zetten dat EU-breed gebruikt kan worden.

Project

Het 'Cloud for Europe'-project is opgedeeld in drie fasen: de fase Pre-Commercial Procurement (PCP) is bedoeld om innovatieve oplossingen te vinden die het beste passen bij de publieke sector. Na deze fase volgt de PCP tender implementatie. Deze fase dient om prototypes te kunnen testen en mogelijk te implementeren bij gebleken geschiktheid. De laatste fase zal zich concentreren op het delen van resultaten en trainingsprogramma's.

Een juiste stap

Met het 'Cloud for Europe' project wordt een operationele invulling gegeven aan het Cloud Partnership van Neelie Kroes. Het is een goede zaak dat naast de belangen voor de publieke sector, de industrie nadrukkelijk gevraagd wordt een bijdrage hieraan te leveren. Als we willen dat cloud computing een onderdeel gaat worden van de ICT-industrie als geheel, is dit project met al haar facetten de juiste stap. Ik ben alleen bang dat de publieke sector te laat aanhaakt en dat uiteindelijk de beleidsmakers de industrie zullen beperken om cloud-oplossingen breed voor deze sector op een veilige, verantwoorde, maar vooral innovatieve wijze in te kunnen zetten.

Meer informatie over het 'Cloud for Europe'-project is hier te vinden bij.


TagsTags: cloud computing, eu, overheid, cloud for europe, publieke sector
Maurice van der Woude

Over Maurice van der Woude:


Maurice van der Woude is General Director van Eurocloud Europa en vice-voorzitter van de Nederlandse tak. Van der Woude is tevens strategisch adviseur op het gebied van Cloud Computing.Laatste Opinie: Algemeen

Technologie-trends voor 2014 Technologie-trends voor 2014
  Eén Europese telecom markt; vloek of zegen? Eén Europese telecom markt; vloek of zegen?
Cloudstrofobie? Cloudstrofobie?
  Gegijzeld door een cookie Gegijzeld door een cookie

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

cloud computing, eu, overheid, cloud for europe, publieke sector


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel