WPB,5408,algemeen
CloudTools
Vorige
Volgende

Print pagina E-mail alert Rss feed

"Garanties voor ondernemers bij gebruik online software via een escrow-regeling"
Ondernemers kiezen steeds vaker voor online software voor bijvoorbeeld hun HRM, CRM en financiële administratie. Het gebruik van Cloud Computing biedt vele voordelen, zoals lage opstartkosten en schaalbaarheid. Maar door het gebruik van Software as a Service (SaaS) wordt ook de beveiliging van data uitbesteed, net als de garantie dat de software beschikbaar is.

In een vorig artikel op CloudTools.nl beschreef ik de juridische kanten van het opslaan van privacy gevoelige informatie via online software. Maar welke contractuele afspraken gelden er en wat zijn de mogelijkheden?

Algemene Voorwaarden bij Cloud ComputingCloud en SaaS contracten en voorwaarden

Wanneer een (proef)-abonnement wordt afgesloten bij een SaaS-aanbieder, moet de registrant altijd de algemene voorwaarden (terms of use) accepteren. Het komt nogal eens voor dat ondernemers dit vakje aanklikken zonder de veelal lange tekst door te nemen. Want: wie niet akkoord gaat met de voorwaarden, kan geen gebruik maken van de online software. Het zal dus wel goed zitten, is een veel gehoorde reactie.

Dat is niet verstandig. "Als er in de Algemene Voorwaarden van een online dienst wordt gesteld dat een bedrijf niets qua beveiliging of back-ups garandeert, dan geldt dat in principe," legt Wouter Dammers, IT-recht advocaat bij SOLV, uit. "In Nederland geldt contractvrijheid - en omdat Algemene Voorwaarden ook contracten zijn, geldt dat in principe ook daarvoor. Bedrijven kunnen onderling alles afspreken zolang het - kort gezegd - redelijk en billijk is."

Contract met aanbieder online software

Het is niet zo dat alle Algemene Voorwaarden van online software slecht uitpakken voor ondernemers. Wel is het van belang deze goed na te lezen. IT-recht advocaat Dammers: "Als bedrijf moet je de afweging maken of een standaarddienst met een standaardcontract voldoende waarborg geeft. Je kunt er op blijven staan dat waar nodig wordt afgeweken van de Algemene Voorwaarden, om jouw risico’s zoveel mogelijk te beperken. Is de service provider daartoe niet bereid, dan zou je als bedrijf eraan moeten denken om geen of slechts bepaalde persoonsgegevens over te brengen naar de publieke cloud. Of om over te stappen naar een private cloud."

Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wetten en regels bij bijvoorbeeld het verwerken van persoonsgegevens. Maar wanneer er gebruik wordt gemaakt van online software ben je als bedrijf grotendeels afhankelijk van medewerking van de service provider. "Als bedrijf doe je er dus verstandig aan om zoveel mogelijk risico’s contractueel te ondervangen," zegt Damers. "Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opleggen van verplichtingen aan de service provider, vrijwaringen tegen schade en kosten door het niet nakomen van verplichtingen en instructies, en de mogelijkheid om persoonsgegevens terug te krijgen bij einde van de overeenkomst."

Faillissement SaaS-aanbieder

Een veel gestelde vraag is: wat gebeurt er met mijn data als een aanbieder van online software failliet gaat? Die vraag is van groot belang, zeker als het om bedrijfkritische software gaat zoals een financieel, HRM- of CRM-pakket waarmee dagelijks intensief wordt gewerkt. Hier geldt: als er niets is afgesproken, heb je als afnemer van een online dienst juridisch gezien geen poot om op te staan.

"Voor dit soort gevallen doen ondernemers er slim aan een escrow-regeling (wiki) aan te gaan," aldus Dammers. In een escrow-regeling worden afspraken gemaakt over wat er gebeurt als een dienstverlener failliet gaat of wordt overgenomen door een ander bedrijf. "Het is bijvoorbeeld mogelijk om af te spreken dat je bij faillisement beschikking krijgt over de broncode van de software en bijbehorende documentatie. Op die manier kan je het softwarepakket toch blijven gebruiken op een eigen server." Ook is het mogelijk om garanties vast te leggen dat je de opgeslagen data ontvangt. Het liefst gebeurt dit in een standaardformaat, zodat de data eenvoudig kan worden geïmporteerd in een ander pakket.

Lees hier deel I van het interview met IT-recht advocaat Wouter Dammers van SOLV waarin hij alles uitlegt over privacy en het opslaan van persoonsgegevens met cloud computing software.


TagsTags: saas, in de praktijk, software as a service, beveiliging, contracten, aansprakelijkheid, solv, wouter dammers, it-recht, advocaat, recht, escrow, saas-aanbieders
Emiel

Over Emiel :


Emiel (1984) is een freelance multimedia journalist. Hij heeft een achtergrond in de ICT en schrijft regelmatig over digitale ontwikkelingen voor websites en magazines.Laatste In de praktijk: Algemeen

"De juiste keuze van online software vergt enige voorbereiding" "De juiste keuze van online software vergt enige voorbereiding"
  "Overstap naar nieuwe online software is voor sommigen even wennen" "Overstap naar nieuwe online software is voor sommigen even wennen"
"Kapotte laptop was het duwtje naar online software" "Kapotte laptop was het duwtje naar online software"
  Op maat gemaakte apps voor MKB'ers met bestaande online software Op maat gemaakte apps voor MKB'ers met bestaande online software

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Populaire tags

saas, in de praktijk, software as a service, beveiliging, contracten, aansprakelijkheid, solv, wouter dammers, it-recht


Zoek online software

  
Stichting EuroCloud Nederland

Keurmerk E-factureren
  
SaaS 4 Channel    

Cloudprovider.nl